Van Leeuwentoernooi bij LTC Emmen

Khoeblal wint uitgestelde finale in Emmen, Bakker oppermachtig bij dames

Het NRT-1000-toernooi in Emmen werd op zondag geteisterd door de regen waardoor de herenfinale moest worden uitgesteld, maar de partij tussen Dax Donders en Elgin Khoeblal was het wachten waard. Khoeblal won met 7-6, 2-6, 7-6. Bij de dames, die hun wedstrijd wel op zondag konden spelen, was Annelin Bakker de beste.

“We hadden er alles aan gedaan zondag, maar het lukte echt niet om die heren ook nog te laten spelen. Helaas. We hadden het al uitgesteld en op het moment dat we dachten dat het eindelijk kon –de spelers stonden klaar- kwam het alweer met bakken uit de lucht”, blikt Kees van Oostenrijk terug op de finaledag, die dus in het water viel. Tot dat moment had de 69ste editie van het Zorgfactory Dr. Van Leeuwen nauwelijks hinder ondervonden van het weer. “Op woensdag hadden we wat oponthoud, maar van donderdag tot en met zaterdag hebben we weinig tot geen regen gehad”, constateerde de toernooidirecteur, die voor de finale op maandag nog wel wat publiek had weten te mobiliseren, onder meer in de vorm van een paar schoolklassen.

Met hen zag Van Oostenrijk een geweldige pot tussen twee mannen die nauwelijks voor elkaar onderdeden. Harde slagen, een hoog tempo, weinig onnodige fouten. “Het was een niveautje hoger dan wat we eerder in de week zagen. Het was duidelijk dat zij al veel in het internationale circuit spelen. En mooi dat Dax weer in de finale stond. Hij won hier vorig jaar”, aldus Van Oostenrijk over de 23-jarige speler die dit seizoen voor ALTA uitkwam in de Eredivisie Gemengd en voor TC Nieuwerkerk in de Eredivisie Heren. Donders verkoos het toernooi in Emmen boven zijn aanwezigheid met Nieuwerkerk in de play-offs om het landskampioenschap, die afgelopen weekeinde plaatsvonden.

Kampioenen zonder setverlies

De wedstrijd die zondag nog wel konden worden gespeeld was de damesenkelspelfinale tussen Annelin Bakker en Demi Tran, maar na een lange onderbreking vanwege de regen gooide Tran de handdoek in de ring. Zij begon het toernooi al met liesklachten en kreeg ook steeds meer last van blaren op haar voeten. De stand in de finale was op dat moment 7-5, 3-1 in het voordeel van Bakker, die de hele week geen set afstond, ook niet in het dubbelspel. De tennisster uit Haren maakte haar status als lijstaanvoerster dus dubbel en dwars waar. Met Loes Ebeling Koning, die ze versloeg in de eerste ronde van het enkelspel, pakte Bakker de titel in het dubbelspel. In de finale versloegen ze Danique Havermans en Dilara Okur met 6-2, 6-1.

Michaëlla Krajicek stond wel in het schema in Emmen, maar kwam uiteindelijk niet in actie. Zij gaf een walk-over voor haar partij in de tweede ronde tegen Judith van Kessel, die vervolgens kansloos verloor van Bakker.

Bij de heren was er een dubbelslag voor Khoeblal, want ook hij pakte twee hoofdprijzen. Met Amadatus Admiraal won de 22-jarige Nederlander in de dubbelspelfinale van Freek van Donselaar en Boas Deden: 6-2, 6-1. Khoeblal stond de hele week geen set af.

Razende reporters

Van Oostenrijk kijkt terug op een mooi toernooi met nationaal toptennis in een sfeervolle ambiance. Een week waarin hij zelf ook nog stevig aan de tand werd gevoeld door de jeugdige verslaggevers die met een microfoon in de aanslag op het tennispark rondliepen. De razende reporters, te herkennen aan hun gele shirts, interviewden de verschillende betrokkenen van het toernooi bij LTC Emmen. “Dat deden we voor onze 'socials'. Om wat binding te creëren. Dat werd erg goed ontvangen”, zegt Van Oostenrijk, die zelf dus ook werd geïnterviewd. Gevraagd naar zijn eigen tenniservaring vertelde Van Oostenrijk dat hij vroeger net niet goed genoeg was om mee te doen aan het Van Leeuwen-toernooi. 'Ga maar even goed kijken dan naar de wedstrijden, misschien steek je er nog wat van op', kreeg hij mee van de journalisten in spé. “Daar moest ik zelf erg om lachen.”

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van het Zorgfactory Dr. Van Leeuwen-toernooi.

Versterkt

De KNLTB heeft de NRT's in de volle breedte versterkt om een nog beter topsportklimaat creëren en het Zorgfactory Dr. Van Leeuwen-toernooi was het eerste NRT-1000-toernooi in die vernieuwde structuur. Er staan vijf van dit toernooien op de kalender, dit zijn de voormalige NRT 4 sterren-toernooien. De volgende is van 8 tot en met 14 juli bij HLTV Juliana in Hoorn. Klik hier voor de kalender.

AFBEELDINGEN: Het tennispark van LTC Emmen vanuit de lucht gefotografeerd. Credits: Danny Wiggers.