Y4A8459

ITF WTT Amstelveen springplank naar profloopbaan

De vierde editie van de ITF WTT Amstelveen voor vrouwen, gedoteerd met 25,000 dollar, staat voor de deur en de KNLTB organiseert tegelijk een ITF WTT voor mannen op de gravelbanen van het Nationaal Tennis Centrum (NTC). Die is terug van weggeweest in Amstelveen. Voor jou als tennisliefhebber een ideale gelegenheid om toptennis van dichtbij te aanschouwen.

In de topsportomgeving waar normaal gesproken een groot deel van de beste Nederlandse spelers trainen, strijden zij komende week om waardevolle punten voor de wereldranglijst. 

Het vrouwentoernooi stond in 2020 voor het eerst op de kalender, maar werd (vanwege corona) pas een jaar later voor het eerst daadwerkelijk gespeeld. Quirine Lemoine pakte de titel en won op de weg daar naartoe onder meer van Suzan Lamens in de kwartfinales. Lamens is dit niveau inmiddels ruimschoots ontstegen. Zij hoopte zich deze week voor Wimbledon te kwalificeren, terwijl de deelnemers in Amstelveen hopen dat het toernooi ook voor hun een springplank is naar een carrière als prof. Neem de verliezend finaliste in Amstelveen van twee jaren geleden, Emma Navarro. De inmiddels 23-jarige Amerikaanse is nu de nummer 19 van de wereld.

Na haar toernooizege in 2021 haalde Lemoine in 2022 de halve finales, maar in de editie van vorig jaar kwam geen enkele landgenote verder dan de kwartfinales. Anouk Koevermans hoopt die kwartfinaleplaats van 2023 nu te verbeteren. Samen met Lesley Pattinama-Kerkhove, Eva Vedder en Merel Hoedt vormt zij een kwartet landgenotes dat rechtstreeks tot het hoofdschema is toegelaten.

Finalisten Eredivisie Gemengd

Lian Tran, Julie Belgraver, Isis Louise van den Broek, Sarah van Emst, Annelin Bakker, Madelief Haagman en Anouck Vrancken Peeters proberen vanaf zondag een ticket te bemachtigen voor dat hoofdtoernooi. Belgraver, Vrancken Peeters (voor Naaldwijk) en Van Emst (voor Daisy) stonden onlangs tegenover elkaar in de finale van de Eredivisie Gemengd.

De plaatsingslijst wordt aangevoerd door de Argentijnse Martina Capurro Badorda met in haar kielzog de Russin Ekaterina Makarova, twee speelsters uit de top tweehonderd. Voormalig topper Mona Barthel doet ook mee. De nu 33-jarige Duitse was ooit de nummer 23 van de wereld.

Klik hier meer over de ITF WTT Amstelveen voor vrouwen.

Terug van weggeweest

Van 2013 tot en met 2018 was er op tennispark De Kegel in Amstelveen een Future voor mannen en de KNLTB heeft nu de handschoen opgepakt om een ITF WTT voor mannen te organiseren met het Nationaal Tennis Centrum (NTC) als locatie. Met onder meer de verliezend finalist van die laatste editie die nu opnieuw een gooi gaat doen naar de titel. Sidané Pontjodikromo, die in 2018 de finale verloor van Tim van Rijthoven, kan wel een succesje gebruiken nu hij iets is gezakt op de wereldranglijst. Mede door een blessure opgelopen in de Eredivisie Heren verloor hij veel punten ten opzichte van het voorjaar 2023.

Pontjodikromo, de huidig nummer 653 van de wereld, is als tweede geplaatst achter Max Houkes. De Belg Tibo Colson, die met Naaldwijk kampioen werd van de Eredivisie Gemengd, is de nummer drie van de plaatsingslijst. Verder staan Alec Deckers, Stijn Slump en Michiel de Krom in het hoofdschema, dat dinsdag begint.

In het kwalificatietoernooi staan de volgende Nederlanders aan de start: Deney Wasserman, Guy den Heijer, Brian Bozemoj, Daniel de Lange, Fons van Sambeek, Elgin Khoeblal, Dax Donders, Stijn Pel, Niels Lootsma en Jurriaan Bol.

Klik hier voor meer over de ITF WTT Amstelveen voor mannen.