Daisy finalist Eredivisie Gemengd 2024

Daisy en Naaldwijk naar finale Eredivisie Gemengd

Van der Ende Group Naaldwijk en Leadax Daisy hebben zich geplaatst voor de finale van de play-offs en gaan morgen uitmaken wie zich kampioen van de Eredivisie Gemengd mag noemen. Naaldwijk klopte Greenberg Nielsen Zandvoort in de halve finales en Daisy was te sterk voor Hans Janssen Makelaars Rapiditas. Naaldwijk en Daisy waren ook de nummers één en twee in de reguliere competitie.

Dat gastheer HLTC Leimonias zelf niet gekwalificeerd was voor het play-offs-weekeinde mocht de pret niet drukken op het fraaie tennispark gelegen in de idyllisch groene bossen van Klein Zwitserland. Daar zorgden de supporters van de vier halve finalisten wel voor, met name die van Daisy. De ploeg die dit jaar voor het eerst uitkwam op het hoogste niveau, had zoals elke wedstrijd dit seizoen de steun van een grote schare (in het oranje geklede) supporters. “We zijn hier met een touringbus vol supporters. Enorm leuk”, zegt een supporter tussen het blazen op zijn toeter door. Hij is maar iets minder fanatiek dan de trommelaar die met zijn slagen het 'Let's go Daisy, let's go' keer op keer initieert. Het is tot ver buiten het tennispark te horen.

“De supporters zijn als een extra speler voor ons”, zegt een dolblije coach/aanvoerder Jörgen ten Hove nadat Sarah van Emst en Rose Marie Nijkamp in het damesdubbelspel de beslissende slag hebben geslagen. Door met 6-3, 6-2 te winnen van Nikki Redelijk en Katharina Hobgarski was Daisy niet meer in te halen door Rapiditas, dat voor het eerst in tien seizoenen Eredivisie Gemengd de play-offs had bereikt.

Voor Daisy is het sprookje nog niet afgelopen. Al was Ten Hove al 'supertrots' op het feit dat zijn ploeg dit jaar voor het eerst op het hoogste niveau uitkwam. Dat Daisy nu in de finale staat had hij totaal niet verwacht. “Ondanks dat wij hoorden dat wij op papier het sterkste team hadden, was niet degraderen de eerste insteek”, aldus Ten Hove, die bijna lyrisch is over de supporters. “Op de eerste zaterdag zaten er 450 mensen, daarna 600. Zelfs op een donderdag kwamen er nog 400 mensen. Elke uitwedstrijd ook. Ongelooflijk.” Of hij morgen weer een touringbus vol verwacht? “Nog meer”, lacht Ten Hove, die zag dat Rose-Marie Nijkamp in het laatste dubbelspel van doorslaggevend belang was. Met name in de tweede set sleepte zij partner Sarah van Emst er doorheen.

Van Emst (FOTO) bewees eerder op de dag wel weer haar waarde. Zij klopte Katharina Hogbarski met 6-3, 6-3 en dat was alweer haar negende overwinning van dit seizoen. In het dubbelspel volgde de tiende. De negentienjarige Zwolse is daarmee de speler (m/v) met de meeste zeges. Ten Hove is niet verrast. “Ik ben echt fan van Sarah.”

Naaldwijk gaat voor tweede titel

Dat Naaldwijk de finale heeft bereikt, is geen verrassing. Met onder meer Jelle Sels,  Suzan Lamens, Eva Vedder en Michaëlla Krajicek had de ploeg van coach en aanvoerder Arko Zoutendijk op papier één van de sterkste formaties. De ploeg gaat op voor een tweede titel, nadat het in 2021 voor de eerste keer kampioen werd.

“We hadden dit seizoen wel een team om mee te doen om het kampioenschap, maar toen Michaëlla Krajicek en Eva Vedder een wildcard kregen voor Rosmalen had ik er niet meer op gerekend”, reageert coach Arko Zoutendijk op het bereiken van de finale. Hij zag Tibo Colson het derde punt pakken (3-1) door met 6-4, 7-5 te winnen van Thijs Boogaard. Het grote Nederlande talent maakte er in de tweede set een waar gevecht van. De slagen zijn er bij de vijftienjarige belofte, evenals de juiste wedstrijdmentaliteit, maar de 23-jarige Belg was net wat stabieler vanaf de baseline. Boogaard leek op weg naar 5-3 in de tweede set, maar verloor een cruciale game en deed dat op 5-6 opnieuw.

Met een 3-1 voorsprong had Naaldwijk aan één set in de dubbelspelen genoeg om de finale te bereiken. Anouck Vrancken Peeters en de Francaise Julie Belgraver wonnen de eerste set van Lesley Pattinama Kerkhove en Loes Ebeling Koning met 6-3.

Krajicek zondag van de partij

Bij Naaldwijk keek men met een schuin oog, angstvallig, naar de wedstrijd van Michaëlla Krajicek in Rosmalen, maar uiteindelijk kon het team opgelucht ademhalen. Krajicek verloor haar kwalificatieduel en is dus beschikbaar voor de finale op zondag. Dat geldt niet voor Eva Vedder, die wel door is naar de tweede kwalificatieronde van het WTA-toernooi.

Naaldwijk en Daisy strijden morgen vanaf 12.00 uur om het kampioenschap van de Eredivisie Gemengd. Volg de wedstrijden via de livestream op Knltb.tv/eredivisie/gemengd of via de live scores.

Uitslagen halve finales:

Leadax Daisy – Hans Janssen Makelaars Rapiditas 3-3 (Daisy wint op basis van setsaldo)

Sarah van Emst – Katharina Hobgarski 6-3, 6-3

Rose-Marie Nijkamp – Merel Hoedt 6-7 (10), 4-6

Max Houkes – Fons van Sambeek 6-2, 6-4

Noah Gabriel – Sem Verbeek 6-3, 3-6, 4-6

Van Emst/Nijkamp – Redelijk/Hogbarski 6-3, 6-2

Gabriel/Houkes – Van Sambeek/Verbeek 7-5 opgave

Van der Ende Group Naaldwijk – Greenberg Nielsen Zandvoort 5-1 (Naaldwijk was na winst eerste set in damesdubbelspel zeker van de overwinning)

Julie Belgraver – Lesley Pattinama-Kerkhove 6-4, 5-7, 6-3

Anouck Vrancken Peeters – Quirine Lemoine 4-6, 6-4, 6-4

Jelle Sels – Jesper de Jong 1-0 opgave Zandvoort

Tibo Colson – Thijs Boogaard 6-4, 7-5

Anouck Vrancken Peeters/Julie Belgraver – Lesley Pattinama Kerkhove/Loes Ebeling Koning 6-3 opgave Zandvoort

Brian Bozemoj/Jelle Sels – Bart Stevens/Sander Jong 1-2 opgave Zandvoort

AFBEELDING: Daisy viert het feestje met de meegereisde supporters. Foto: Gijsbert Copier.