Michaella Krajicek (Naaldwijk, Eredivisie Gemengd 2024)

'Beschikbaarheid van topniveau in Nederland biedt rust'

Kees van Oostenrijk, toernooidirecteur van het Zorgfactory Dr. Van Leeuwen-toernooi in Emmen, ziet dat Nederlandse talenten zich binnen de landsgrenzen prima kunnen ontwikkelen met dank aan een gevarieerd tennislandschap waarin de verschillende kalenders steeds beter op elkaar aansluiten. Van woensdag 10 tot en met zondag 16 juni is een aantal van die talenten te bewonderen op het allereerste NRT-1000-toernooi.

Richard Krajicek, Manon Bollegraf, Kiki Bertens, in een recenter verleden Botic van de Zandschulp. Het zijn indrukwekkende namen die de historie van het toernooi bij LTC Emmen kleuren. Max Houkes is nog lang niet zover, maar sinds zijn toernooizege in Emmen twee jaar geleden heeft de 23-jarige Drent, kind van de club, mooie stappen gezet richting de top. Houkes is inmiddels iets afgezakt, maar kwam een jaar na die toernooizege al in de top driehonderd terecht van de ATP-wereldranglijst. Het is dan ook niet voor niks dat Van Oostenrijk zijn toernooi 'een laatste opstap richting het internationale circuit' noemt.

Het Zorgfactory Dr. Van Leeuwen-toernooi was een NRT 4 sterren-toernooi en is nu één van de vijf NRT-1000-toernooien op de vernieuwde kalender, bedoeld voor spelers in de top 75 van de nationale KNLTB-ranglijst. Het toernooi dat in 1952 zijn eerste editie beleefde en volgend jaar toe is aan het zeventigjarig jubileum, was altijd al sterk bezet en een ideaal affiche voor Emmen, maar dat is in de vernieuwde NRT-structuur alleen nog maar beter geworden.

Pinkstertoernooi

“Wij waren altijd het Pinkstertoernooi en kwamen daarmee een beetje in de knel met de Eredivisie Gemengd. Dat was niet ideaal. Nu het gelukt is om tot een nieuwe kalender te komen, is die overlap er niet meer. Dat is goed voor het Nederlandse tennis”, stelt Van Oostenrijk, die met zijn toernooi nog wel in het vaarwater van de play-offs van de Eredivisie Heren ligt. Het verklaart waarom de deelnemerslijst voor dames nog iets sterker is dan die voor heren. Naast zes speelsters uit de nationale top twintig is bovendien Michaëlla Krajicek te bewonderen. De inmiddels 35-jarige winnares van drie WTA-toernooien in het enkelspel is sinds het begin van dit jaar bezig aan een rentree. Afgelopen zaterdag kwam ze in actie in de kwalificaties van het WTA-toernooi in Rosmalen en een dag later hielp ze Naaldwijk aan de titel in de Eredivisie Gemengd.

Op de kaart zetten

Het zou zomaar kunnen dat het wat extra tennisliefhebbers naar de Boermarkeweg in Emmen trekt, naar wat Van Oostenrijk 'één van de mooiste tennisparken van Nederland' noemt. Het is bovendien een club met veel historie, opgericht in 1928. Het toernooi is volgens hem jaarlijks goed voor zo'n zesduizend bezoekers, inclusief spelers, trainers en aanhang. “Er komen spelers uit heel Nederland, ontzettend veel trainers die hier rondlopen. Dit toernooi kun je goed gebruiken om Emmen op de kaart te zetten. De gemeente is dan ook blij dat wij er mee doorgaan. En wij doen het graag. Met veel vrijwilligers en met heel veel plezier.”

'In Nederland ontwikkeld'

De NRT-1000 in Emmen maakt onderdeel uit van een bloeiend nationaal circuit waarin Nederlandse talenten zich goed kunnen ontwikkelen. Ook Van Oostenrijk roemt de nieuwe kalender waarin de Junioren Tour, het NRT-circuit en de internationale toernooien nog beter op elkaar aansluiten. De vijf NRT-10000-toernooien komen hierin nog beter tot hun recht. “Je kunt in Nederland continue op een hoog niveau tennissen. De stap naar het internationale circuit is dan helemaal niet meer zo groot. Kijk naar jongens als Max Houkes, Dax Donders en Alec Deckers. Die hebben zich vooral in Nederland ontwikkeld.”

De combinatie van deze opkomende talenten met wat oudere spelers die al langer proberen door te breken is wat het nationale circuit zo sterk maken. “Die mannen houden het niveau hoog en dat is ideaal om de aansluiting met de top zo kort mogelijk te houden. Die beschikbaarheid van topniveau in Nederland biedt rust. Je hoeft niet gelijk uit te vliegen om beter te worden. Je kunt hier ook een betere tennisser worden en de top bereiken.”

Voor tennisliefhebbers in het noorden van het land is het Zorgfactory Dr. Van Leeuwen-toernooi in Emmen, van woensdag 10 juni tot en met zondag 14 juni, een ideale gelegenheid om nationaal toptennis van dichtbij te bekijken. De wedstrijden op het tennispark van LTC Emmen zijn gratis te bekijken. Klik hier voor meer informatie over het toernooi.

AFBEELDING: Michaëlla Krajicek in actie tijdens de play-offs van de Eredivisie Gemengd 2024. Foto: Marleen Fouchier.