HK211024 281

Suthwalda, Nieuwerkerk, Spijkenisse en De Pettelaer naar play-offs Eredivisie Heren

Suthwalda Employ, TC Nieuwerkerk Maas de Koning, LTC Spijkenisse en BTC De Pettelaer Pett-Together hebben zich geplaatst voor de play-offs van de Eredivisie Heren, 15 en 16 juni. Titelverdediger en gastheer van dat finaleweekeinde, HLTC Leimonias, ontbreekt op het eigen tennispark. Sterker nog, de ploeg uit Den Haag is samen met ATC Tean gedegradeerd en speelt volgend seizoen in de hoofdklasse.

In de laatste reguliere competitieronde speelde LTC Naaldwijk zich veilig met een knappe 5-1 overwinning op het al voor de play-offs gekwalificeerde Suthwalda. De thuisploeg liet er geen gras over groeien en stond na de enkelspelen al met 4-0 voor, wat betekende dat zelfs een plek in de top vier nog haalbaar was voor Naaldwijk. Met een tussenstand van 2-2 bij Tean tegen Spijkenisse was het stuivertje wisselen wat betreft plaatsing voor de play-offs, maar door twee overwinningen in het dubbelspel en daarmee een 2-4 overwinning bij Tean was het Spijkenisse dat het vierde ticket greep. Jurriaan Bol en Bobbie de Goeijen wonnen met 6-7, 6-1, 11-9 van Vadym Ursu/Tom Schonenberg en Jannick Lupescu en Glenn Smits klopten Karim Mohammed Mamoun en Vincent van den Honert met 7-6, 6-3.

Lupescu (FOTO, vooraan) bevestigde daarmee zijn status als meest waardevolle speler van de competitie. Hij boekte zondag zijn negende en tiende overwinning van dit seizoen en speelt over een kleine twee weken met Spijkenisse om het landskampioenschap.

Promovendus naar play-offs

De Pettelaer keerde na een jaartje afwezigheid terug op het hoogste niveau en bleef de hele competitie zonder nederlaag. De formatie uit Noord-Brabant verzekerde zich van de titelstrijd met een 3-3 in de slotwedstrijd tegen een ploeg die vocht voor een klein kansje op lijfsbehoud. Ondanks dat Leimonias voor het derde duel op rij niet verloor, lukte het de titelverdediger niet om degradatie nog te ontlopen. Toen het na de enkelspelen in evenwicht was (2-2) en duidelijk werd dat de kaarten waren geschud, volgden walk-overs in de laatste twee dubbelspelen. Leimonias eindigt het seizoen zonder overwinning als nummer acht en degradeert samen met ATC Tean naar de hoofdklasse.

Door de 0-6 bij Lewabo had TEAN zich nog een kans gegeven bij het ingaan van de laatste speelronde, maar zonder Robin Haase kwam het net tekort tegen Spijkenisse (2-4). De laatste twee dubbelspelen gingen verloren waardoor Tean een puntje tekort kwam ten opzichte van Lewabo om zich veilig spelen.

Nieuwerkerk veel te sterk voor Lewabo

TC Nieuwerkerk Maas de Koning heeft zich na een stroeve seizoenstart (twee nederlagen in de eerste drie duels) overtuigend geplaatst voor de play-offs. Tegen Lewabo liet de kampioen van 2018 er geen misverstand over bestaan. Ondanks de afwezigheid van Thiemo de Bakker en Dax Donders won het met 5-1. Thijs Boogaard zorgde nog wel knap voor een punt door Sidané Pontjodikromo met 6-1, 6-2 terug te wijzen, maar daar bleef het ook bij voor Lewabo.

De ploeg uit Beneden-Leeuwen moest het in de laatste twee wedstrijden doen zonder Alec Deckers en Igor Sijsling en verzamelde slechts een puntje in die twee duels. Net genoeg voor handhaving in de Eredivisie Heren en daarmee is het doel van Björn Graven in ieder geval bereikt. De coach die na elf jaren afscheid neemt, laat de ploeg als eredivisionist achter.

Uitslagen speelronde 7 (2 juni):
LTC Naaldwijk – Suthwalda Employ 5-1 (11-5 in sets)
Leimonias FDJ Advocaten – De Pettelaer Pett-Together 3-3 (6-8)
TC Nieuwerkerk Maas de Koning – Lewabo Van Bosch Vastgoed 5-1 (10-5)
ATC Tean – LTC Spijkenisse 2-4 (5-9)

Eindstand Eredivisie Heren:
1. Suthwalda Employ 7-27
2. TC Nieuwerkerk Maas de Koning 7-26
3. BTC De Pettelaer Pett-Together 7-23
4. LTC Spijkenisse 7-22
5. LTC Naaldwijk 7-21
6. Lewabo Van den Bosch Vastgoed 7-18
7. ATC Tean 7-17
8. HLTC Leimonias FDJ Advocaten 7-14

Nummers 1 tot en met 4 naar play-offs, nummers 7 en 8 degraderen naar hoofdklasse. Op 15 en 16 juni zijn de play-offs op het tennispark van HLTC Leimonias. De loting voor de halve finales van de play-offs is op vrijdag 14 juni.

Klik hier voor meer over de Eredivisie Heren.