Suthwalda Niels Visker (1)

Suthwalda na tweede gelijkspel op rij zeker van play-offs Eredivisie Heren

In een rechtstreeks duel tussen de twee finalisten van vorig seizoen heeft Suthwalda Employ zich verzekerd van deelname aan de play-offs in de Eredivisie Heren terwijl Leimonias FDJ Advocaten door het gelijkspel moet vrezen voor degradatie. “Als het 1-5 wordt, geef je ze toch nog een 'lifeline'. Dat wilden we niet.”

De verloren finale van vorig seizoen, waar genoeg over gezegd en geschreven is, zit nog diep bij de mannen uit Zuidwolde en dat was te merken aan de inzet van de bezoekers. Ondanks dat het, vanwege de overlap met de Eredivisie Gemengd, niet in de sterkste opstelling aantrad, was Suthwalda er veel aan gelegen om Leimonias op de laatste plaats te houden. De kampioen van vorig jaar is bezig met het grijpen van de laatste strohalm maar of het tweede gelijkspel van deze competitie, na vier nederlagen, de titelverdediger helpt degradatie te voorkomen is de grote vraag. Met een 5-1 overwinning was een ontsnapping in de laatste speelronde in ieder geval een stuk kansrijker geweest dan nu het geval is.

“Wij waren er wel op gebrand om Leimonias op plaats acht te houden”, vertelt Suthwalda-coach Erik Dallinga, die bij een 3-1 achterstand in Den Haag hoopte er nog een gelijkspel uit te slepen met twee sterke dubbels. Dat lukte, ondanks dat in beide gevallen de openingsset verloren ging. De verhuizing van outdoor naar indoor had toen al plaatsgevonden. Door de regen werd het duel tussen Michiel de Krom en Niels Visker (FOTO) bij een 1-1 stand in de tiebreak van set drie onderbroken. De Krom won de tiebreak en zette Leimonias daarmee op 3-1.

In de dubbelspelen kon het beide kanten op, maar trok Suthwalda aan het langste eind. Abel Forger, goed voor de enige enkelspelzege van de bezoekers, won met Sem Verbeek van Michiel de Krom en Zachary Eisinga: 4-6, 7-6, 10-4. Niels Visker en Jarno Jans versloegen Kyvan Rietkerk en Roland Stuurman met 5-7, 7-6, 11-9. De uitslag van 3-3 betekent dat Leimonias in de laatste speelronde een klein wonder nodig heeft om degradatie te voorkomen. “Als het 5-1 wordt, geef je ze toch nog een 'lifeline'. Dat wilden we niet. Ik was half twee 's nachts thuis, maar wel met een voldaan gevoel”, zegt Dallinga, die nu al zin heeft in de play-offs, 15 en 16 juni bij Leimonias. Hij roemt de brede selectie en daarmee het aanpassingsvermogen van zijn team, dat tot dusverre vier keer won en twee keer gelijkspeelde.

“Omdat we alle spelers een kans hebben gegeven kunnen we veel in de play-offs, qua opstelling.” Hiermee doelt de coach op de regel dat spelers twee of drie keer, afhankelijk van de plek op de lijst, moeten spelen in de competitie om mee te mogen doen aan de play-offs.

“Wij willen kampioen worden en de play-offs terug naar Zuidwolde halen. Dat is het doel”, windt Dallinga er geen doekjes om.

Hoop en vrees

Op gepaste afstand van Suthwalda hebben TC Nieuwerkerk Maas de Koning, BTC De Pettelaer Pett-Together en LTC Spijkenisse de beste papieren om de play-offs te bereiken, al maken Lewabo Van den Bosch Vastgoed, LTC Naaldwijk en zelfs A.T.C. Tean ook nog kans.

Het belooft aanstaande zondag een zinderende laatste speeldag te worden, met meerdere teams die leven tussen hoop, op plaatsing voor de play-offs, en vrees, voor degradatie.

Tean haalt uit

Neem Tean, dat als nummer zeven moet vrezen voor degradatie maar met een dikke overwinning op Spijkenisse ook nog zomaar de play-offs kan bereiken. De promovendus hoopt zich in ieder geval veilig te spelen en daarvoor heeft het zichzelf na de verrassende 0-6 bij Lewabo alle kans gegeven. Zonder sterkhouders Igor Sijsling en Alec Deckers kwam Lewabo er in eigen huis niet aan te pas tegen Tean, dat met Robin Haase, Vadym Ursu, Tom Schonenberg, Vincent van den Honert en Julian de Sousa in de opstelling de beste middag van dit seizoen beleefde.

Tiener opnieuw belangrijk

De Pettelaer en Naaldwijk hielden elkaar in evenwicht, waarbij Noah Gabriel opnieuw belangrijk was voor De Pettelaer. Met een 6-3, 7-5 zege over Thijmen Loof boekte Gabriel alweer zijn zevende overwinning van deze competitie (vier in enkelspel, drie in dubbelspel). Daarmee staat de achttienjarige pal achter Jannick Lupescu en Igor Sijsling als meest waardevolle speler van dit seizoen. Bij een 2-2 stand was er in de dubbelspelen één opgave van Naaldwijk en één van De Pettelaer, waardoor het duel in 3-3 eindigde.

Spijkenisse naar plek vier

LTC Spijkenisse knokte zich dankzij twee zeges in het dubbelspel naar 3-3 tegen TC Nieuwerkerk Maas de Koning en klom daardoor naar plek vier, die dus recht geeft op deelname aan de play-offs. Jasper Smit en Glenn Smits klopten Guy Den Heijer/Sidané Pontjodikromo met 6-4, 4-6, 10-4 en Bobbie de Goeijen en Jannick Lupscu waren met 6-2, 6-7, 10-7 te sterk voor Jeroen Camfferman en Ronetto van Tilburg. In de laatste competitiewedstrijd gaat Spijkenisse op jacht naar het play-offs-ticket, maar op bezoek bij het tegen degradatie vechtende Tean zal het daarvoor alle zeilen moeten bijzetten. 

 

Uitslagen speelronde 6:

Leimonias FDJ Advocaten – Suthwalda Employ 3-3 (8-8 in sets)

Lewabo Van den Bosch Vastgoed – A.T.C. Tean 0-6 (2-12)

De Pettelaer Pett-Together – LTC Naaldwijk 3-3 (6-7 in sets)

LTC Spijkenisse – TC Nieuwerkerk Maas de Koning 3-3 (8-8 in sets)

Programma speelronde 7 (2 juni):

LTC Naaldwijk – Suthwalda Employ

Leimonias FDJ Advocaten – De Pettelaer Pett-Together

Lewabo Van Bosch Vastgoed – TC Nieuwerkerk Maas de Koning

A.T.C. Tean – LTC Spijkenisse

Klik hier voor alle uitslagen en de stand van de Eredivie Heren.

AFBEELDING: Niels Visker namens Suthwalda in actie in de Eredivisie Heren.