Mereld Hoedt NK (1)

Eredivisie Gemengd nadert climax; 'Het ligt dit jaar ontzettend dicht bij elkaar'

Door een 4-2 overwinning op Leimonias FDJ Advocaten is Hans Janssen Makelaars Rapiditas nog volop in de race om voor het eerst de play-offs te bereiken in de Eredivisie Gemengd. Met nog één speelronde te gaan is de spanning om te snijden, zowel bovenin als onderin. “Het ligt dit jaar ontzettend dichtbij elkaar. Niemand kan achterover leunen”, ziet Rapiditas-coach Wouter Kropman.

“Het is pas de eerste keer dat wij Leimonias verslaan sinds we Eredivisie spelen. Dit is onze tiende seizoen. Dat was dus erg lekker”, geniet Kropman na van de overwinning op de titelverdediger. Niet voor het eerst dit seizoen waren het de dames die voor Rapiditas hun waarde bewezen. Al pakten ook Sem Verbeek en Fons van Sambeek een belangrijk punt voor de thuisploeg in Nijmegen.

Merel Hoedt (FOTO) is het hele seizoen al op dreef en met zes zeges tegenover één nederlaag is zij één van de meest waardevolle spelers van de competitie. Hoedt klopte Nathalie Szabanin met 6-2, 2-6, 6-3. De Duitse Katharina Hobgarski zag Andrea Lazaro Garcia opgeven bij 6-2, 4-0 stand. De heren Verbeek en Van Sambeek legden het af tegen de heren van Leimonias, maar in het dubbelspel namen zij revanche. Met een marathonpartij tegen Eric Vanshelboim en Michiel de Krom (7-6, 6-7, 10-8) bepaalden zij de eindstand op 4-2.

'Je moet het zelf goed doen'

Een overwinning die de ploeg goed kon gebruiken na een teleurstellend weekeinde. Bij een slecht resultaat tegen de recordkampioen was de laatste wedstrijd tegen ALTA een regelrechte degradatiekraker geworden. Nu zit er nog een gat van zes punten tussen Rapiditas en de hekkensluiter. “ALTA knokt voor klassebehoud. Wij in principe ook, maar we kijken omhoog. We hebben niet eerder de play-offs gehaald, dus dat willen we heel graag. Daar strijden we voor”, aldus Kropman, die niet van plan is om de rekenmachine erbij te pakken donderdag. “Je moet het zelf goed doen. Daar heb je invloed op. De rest zien we wel aan het einde van de dag.” Kropman kan donderdag nog steeds niet beschikken over Igor Sijsling, die alleen in de eerste twee speelrondes erbij was en toen gelijk zijn klasse toonde met vier zeges (twee enkel en twee dubbel). Sijsling zit als coach van Alec Deckers in Slovenië, waar 'de jonge Kraai' een ITF-toernooi speelt. Zandvoort moet het dus zonder Deckers stellen in de slotfase van de competitie.

Eerste winst is laatste strohalm

Met nog één speelronde te gaan is de spanning om te snijden. Het gat tussen koploper Naaldwijk en hekkensluiter ALTA bedraagt slechts negen punten. ALTA, vorig seizoen nog in de play-offs, greep dinsdag de laatste strohalm door met 4-2 te winnen van Leadax Daisy. ALTA en Daisy stonden na de enkelspelen op gelijke hoogte, maar dankzij zeges van Joëlle Steur/Nina Kruijer en Thiemo de Bakker/Dax Donders pakte de club uit Amersfoort de eerste winst van dit seizoen. Het heeft nu slechts een puntje minder dan Amstelpark Tennis Zuiver, de nummer zeven. Alleen de hekkensluiter degradeert, naar de hoofdklasse.

Voor promovendus Daisy was het de eerste verliespartij van deze competitie, maar de ploeg staat er nog altijd goed voor met het oog op de play-offs. Donderdag speelt het in Apeldoorn tegen Leimonias en aan een 3-3 hebben beide partijen waarschijnlijk genoeg om die play-offs te bereiken.

Uitslagen speelronde 6:

Hans Janssen Makelaars Rapiditas – Leimonias FDJ Advocaten 4-2 (8-7)

Baarn Lead Healthcare – Amstelpark Tennis Zuiver 3-3 (7-7)

Schoonderbeek Bouw ALTA – Leadax Daisy 4-2 (9-5)

Van der Ende Group Naaldwijk – Greenberg Nielsen Zandvoort 4-2 (9-5)

Programma speelronde 7 (4 juni):

Amstelpark Tennis Zuiver – Van der Ende Group Naaldwijk

Greenberg Nielsen Zandvoort – Baarn Lead Healthcare

Schoonderbeek Bouw ALTA – Hans Janssen Makelaars Rapiditas

Leadax Daisy – Leimonias FDJ Advocaten

De Eredivisie Gemengd wordt in twee weken tijd gespeeld met, na zeven speelronden, op 8 en 9 juni de play-offs op het tennispark van titelverdediger HLTC Leimonias. Klik hier voor meer over de Eredivisie Gemengd, zoals het volledige programma en alle uitslagen. Klik hier voor de voorlopige stand.