MF Wimbledon 2022 DSC00145

Tijd voor Wimbledon! Dit is de loting

Het is zomer. De paarse bloemen staan in bloei, het gras is groener dan groen en de 200.000 porties aardbeien met room zijn ingekocht. Tijd dus voor Wimbledon!

Wist je trouwens dat gedurende het Grand Slamtoernooi ongeveer 55.000 ballen worden gebruikt? De gele projectielen worden netjes bij een temperatuur van 20 graden Celsius in een klimaatkast naast de banen bewaard.

Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en debutant Gijs Brouwer zijn de Nederlanders die in het enkelspel het heilige gras mogen betreden.

Griekspoor beleeft in Londen een primeur. Door zijn goede resultaten de laatste weken is hij als 28ste geplaatst. In de openingsronde is hij gekoppeld aan Marton Fucsovics.

In onderlinge ontmoetingen leidt de 31-jarige Hongaar, die plek 66 op de wereldranglijst bezet. In Rotterdam won Fucsovics vorig jaar hun enige duel.

Van de Zandschulp is na zijn finaleplaats bij het toernooi van München zoekende naar zijn vorm. Vorig jaar reikte hij in Londen tot de vierde ronde waarin Rafael Nadal hem de baas was.

Op weg naar een volgend goed resultaat op Wimbledon dient Van de Zandschulp in de eerste ronde zien af te rekenen met Zhizhen Zhang. De 26-jarige speler uit Shanghai staat momenteel op zijn persoonlijk beste ranking van 54. Van de Zandschulp en Zhang troffen elkaar nog niet eerder.

Via het kwalificatietoernooi gaat Brouwer zijn debuut in het hoofdschema maken. Voor de linkshandige Noord-Hollander wordt het een hele kluif om zijn zegereeks van drie partijen uit te breiden. Niemand minder dan Alexander Zverev zal tegenover hem staan. De Duitser is als 19de geplaatst en kan goed uit de voeten op gras.

Omdat alle drie landgenoten in het bovenste deel van het speelschema staan, zullen zij pas dinsdag in actie komen. Maandag wordt begonnen met het onderste gedeelte van het mannenenkelspel en het bovenste gedeelte van het vrouwenschema.

Dit jaar doen geen Nederlandse vrouwen mee in het enkelspel. Arantxa Rus, Lesley Pattinama-Kerkhove, Bibiane Schoofs en Arianne Hartono bleven steken in de kwalificaties.

Dubbels
In het dubbelspel is Nederland goed vertegenwoordigd. Wesley Koolhof is samen met Neal Skupski als eerste geplaatst. Robin Haase vormt met Philipp Oswald een team, Matwé Middelkoop met Marcelo Demoliner en Jean-Julien Rojer met zijn vaste partner Marcelo Arevalo. Van de Zandschulp komt aan de zijde van Marcos Giron in actie.

Demi Schuurs is met Desirea Krawczyk als vijfde ingeschaald. Rosalie van der Hoek heeft in de persoon van Lauren Davis ook een Amerikaanse partner.

Meer informatie, uitslagen en planning vind je hier.