MF Wimbledon 2022 DSC05667 (1)

Op weg naar Wimbledon

Wimbledon. Daar waar iedere tennisser een keer wil spelen en waar elke tennisfan een wedstrijd wil bekijken. Alles keurig. Alles netjes. Alles volgens traditie. Zo ook de weg naar het heilige Londense gras.

128 mannen en evenzoveel vrouwen strijden deze week tijdens de kwalificaties voor één van de 16 plaatsen in het hoofdtoernooi. Dat doen de spelers en speelsters echter niet op Wimbledon, maar zes kilometer noordelijker op het Community Sport Centre Roehampton. De grasbanen aan de Church Road moeten immers in tact blijven voor de start van het hoofdtoernooi.

Traditioneel trappen de mannen op maandag af met hun kwalificatietoernooi. Jelle Sels, Gijs Brouwer en Jesper de Jong moeten drie wedstrijden weten te winnen om een week later mee te mogen doen op Wimbledon.

Sels trof Thiago Seyboth Wild. De Braziliaan is als 21ste geplaatst en won op Roland Garros nog van Daniil Medvedev en was ook voor Sels te sterk.

Gijs Brouwer had op papier een gunstigere tegenstander geloot. Hij nam het op tegen Luca Pow en was met 6-3 6-1 een maatje te groot voor de Britse wildcardspeler. De Oostenrijker Jurij Rodionov werd vervolgens met 7-5 6-3 aan de kant gezet. De enige speler die hem nog van plaatsing voor het hoofdtoernooi kan afhouden is Otto Virtanen uit Finland.

Jesper de Jong startte zijn route naar Wimbledon tegen Yu Hsiou Hsu en won met 6-3 6-2. Hij nam het in de tweede ronde op tegen Aleksandar Kovacevic. Hij moest met 7-6(5) 6-4 zijn meerdere erkennen in de Amerikaan.

De Nederlandse vrouwen moesten nog even geduld hebben. De loting voor hun kwalificatietoernooi was maandag in de namiddag.

Het lot koppelde Arantxa Rus aan Daria Snigur uit Oekraïne. Rus won met 7-6(1) 6-4 en ziet Carol Zhao als volgende tegenstandster aan de andere kant van het net.

Arianne Hartono verloor in de eerste ronde van de Belgische Yanina Wickmayer, terwijl Bibiane Schoofs haar meerdere moest erkennen in Yue Yuan uit China.

Lesley Pattinama-Kerkhove, die vorig jaar in de tweede ronde het Iga Swiatek knap lastig maakte, kan een nieuw Wimbledonticket vergeten. Ze verloor in drie sets van Kayla Day uit Amerika.

Meer informatie, uitslagen en planning vind je hier.