DSC01753 2

Eerste New Years Cup groot succes én leerzaam

Het was de zomer van 2022 toen Martijn Voorbraak het idee van een nieuw toernooi bedacht, waarbij forehands en backhands niet per se centraal hoefden te staan. De KNLTB Coach Jeugd wilde de jonge talenten kennis laten maken met reizen, overnachten en in teamverband spelen onder begeleiding van een coach. Het zaadje van de New Years Cup werd geplant en groeide uit tot een succesvolle eerste editie in 2023.

Samen met Sjoerd Huis in ’t Veld (trainer bij Balance Tennis Academy) zette Voorbraak zijn schouders eronder om de beste spelers onder de 12 jaar samen te laten komen voor een lang weekend. ‘Mijn taak als KNLTB Coach Jeugd is om de kinderen zoveel mogelijk te faciliteren naast hun eigen trainingsprogramma bij de tennisschool en/of privétrainer, zodat ze op 14/15-jarige leeftijd de stap naar de ITF-jeugd met zoveel mogelijk bagage maken. Vanaf 11 jaar doen we dat middels trainingen en themadagen op het Nationaal Tennis Centrum, gecombineerd met het spelen van internationale toernooien in het buitenland voor de beste spelers.’

'Het leek af en toe wel op Davis Cup’

Om de jonge spelers – en hun ouders – voorzichtig te laten wennen aan het op pad zijn, overnachten in een hotel en zelfstandig wedstrijden te spelen is de New Years Cup in het leven geroepen. Relevante thema’s rondom het spelen van wedstrijden als basistactiek, voeding, nachtrust, prestatiegedrag en coachbaarheid kwamen aan bod.

‘Op vrijdagochtend 08.30 uur moesten de ouders afscheid van de kinderen nemen om ze vervolgens pas op zondag weer te zien. Het leuke was dat de kinderen op de finaledag minimaal vier extra fans naast hun ouders moesten uitnodigen, zodat ze speelden voor publiek. De sfeer in de hal was met 150 opa’s, oma’s, buren, vriendjes en vriendinnetjes met hun toeters geweldig. Het leek af en toe wel op Davis Cup.’

De twaalf jongens en evenzoveel meisjes werden in vier gemengde teams, met de toepasselijke namen Melbourne, Parijs, Londen en New York (verwijzend naar de vier Grand Slams) verdeeld. De teams kregen een eigen coach toegewezen. Kiki Bertens, Conny Lugt, Quirine Lemoine en Kelvin Nieberg stonden de spelers op en rond de baan bij. Want naast actie op het hardcourt van Tenniscenter Heuvelrug in Doorn waren er ook diverse side events georganiseerd. De mariniers van de nabijgelegen Marinierskazerne zorgden voor een pittige bootcamp en op zaterdagavond was er een bowlingwedstrijd.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

De puntentelling van de New Years Cup werd geleend van de Laver Cup. Dat betekende dat op de eerste dag elke gewonnen partij één punt opleverde. Op dag twee waren dat twee punten en op de finaledag drie. ‘Een team bestond uit drie jongens en drie meisjes. Per ronde werden drie jongens-, drie meisjesenkels, een jongensdubbel, een meisjesdubbel en een mixdubbel gespeeld. Ook de bootcamp, bowling en het aantal meegebrachte toeschouwers leverden punten voor een team op. Dus het was een mix van serieuze wedstrijden en fun.’

Onuitwisbare ervaring
Uiteindelijk was het team Parijs dat onder leiding van Kiki Bertens de meeste punten wist te verzamelen. Bertens die in 2021 haar eigen loopbaan als speelster afsloot en sinds november bij de KNLTB in dienst is als Coach Dames, lijkt op natuurlijke wijze het coaching vak in de vingers te hebben. ‘Zowel Kiki als Quirine waren heel open om te leren. Ze zijn als ex-speelsters natuurlijk bloedfanatiek, maar gingen heel goed met de kinderen om. Hun betrokkenheid en de inzet van hun ervaring als topsporter op het hoogste niveau waren mooi om te zien. Als we hen op een goede manier in hun nieuwe rol inzetten en begeleiden is dat een enorme aanwinst voor het Nederlands tennis.’

Naast de onuitwisbare ervaring, een medaille voor elke deelnemer en een indrukwekkende wisselbeker voor het winnende team werd Stan Put van team Melbourne door de coaches uitgeroepen tot MVP (meest waardevolle speler) van het weekend.

De eerste editie van de New Years Cup is volgens Voorbraak een uitermate groot succes geweest en hij verwacht dat het evenement jaarlijks terug zal keren. ‘De reacties van collega’s, ouders en kinderen waren extreem positief. Wat wij als coaches van te voren hoopten was uitgekomen. Alles viel op zijn plaats en het zal volgend jaar moeilijk worden dit te overtreffen, haha. Het belangrijkste is dat het evenement van grote waarde is geweest voor de kinderen. Daar draait het voor mij uiteindelijk om.’