Maikel en Ruben bewerkt

Spaargaren nieuwe kampioen; De Groot evenaart Vergeer met zesde nationale titel

Diede de Groot en Ruben Spaargaren hebben hun favorietenrol op het NK Tennis 2022 waargemaakt. De Groot versloeg in de titelstrijd Aniek van Koot met 6-2 6-4, terwijl Spaargaren met 6-2 7-6(2) wist af te rekenen met Maikel Scheffers.

Twee dagen voor haar 26ste verjaardag sloeg De Groot zich naar haar zesde nationale enkelspeltitel. Hiermee evenaarde ze het record van rolstoeltennislegende Esther Vergeer. De Groot, die inmiddels zelf ook een legende in de tennissport is, bleef dit jaar zowel nationaal als internationaal ongeslagen.

De nummer één van de wereld won alle vier de Grand Slamtoernooien en werd op het eindejaarstoernooi in Oss gekroond tot wereldkampioen.

De finale van het NK Tennis tegen Van Koot leverde aan het einde van de partij spannende momenten op. In rap tempo stond De Groot met 6-2 en 4-1 voor, maar Van Koot gaf zich zeker nog niet gewonnen. De nummer twee van Nederland wist met een paar fraaie winners terug te komen tot 4-3. Goed serveerwerk van De Groot zorgde ervoor dat ze de set uiteindelijk met 6-4 en daarmee de zege naar zich toetrok.

Na de finale in het enkelspel traden De Groot en Van Koot samen aan voor de titelstrijd in het dubbelspel. De twee wereldtoppers waren daarin met 6-0 6-0 veel te sterk voor Natascha Hoefhamer en Noor Veijgen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Mannen
De als eerste geplaatste Spaargaren en de ervaren Scheffers maakten er op het centre court van het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen een spannend gevecht van, al zag dat het er in eerste instantie niet naar uit.

Spaargaren had lang het betere van het spel met veel fraaie winners, maar zag zijn voorsprong van 6-2 4-1 40-00 als sneeuw voor de zon verdwijnen. Achtvoudig kampioen Scheffers knokte zich naar een 5-4 voorsprong en mocht serveren voor de tweede set.

De 23-jarige Spaargaren wist zijn zenuwen een plek te geven en voorkwam dat de partij naar een derde set ging. Een tiebreak moest vervolgens de beslissing brengen. Daarin was de topseed en nummer acht van de wereld oppermachtig.

Spaargaren pakte met zijn zege op Scheffers voor de eerste keer de nationale titel in het enkelspel.

De finaledag werd voor de kersverse kampioen nog mooier toen hij samen met Maarten ter Hofte ook beslag op de dubbeltitel wist te leggen.

Het als tweede geplaatste koppel versloeg in de finale het als eerste ingeschaalde duo Scheffers/Groenewoud met 6-3 6-4.