DSC05584

TeamNL Davis Cupteam moet buigen voor 28-voudig kampioen Australië

In de kwartfinale van de Davis Cup Finals is het TeamNL Davis Cupteam uitgeschakeld. Grootmacht Australië, dat al 28 keer het landentoernooi won was in Malaga met 2-0 te sterk.

Tallon Griekspoor kon het niet bolwerken tegen Jordan Thompson. De speler uit Sydney won met 4-6 7-5 6-3. Botic van de Zandschulp moest zijn meerdere erkennen in Alex de Minaur. De nummer 24 van de wereld kwam net als zijn landgenoot terug van een set achterstand en versloeg Van de Zandschulp met 5-7 6-3 6-4 .

Griekspoor opende de ontmoeting tegen Jordan Thompson, waar veel mensen Thanasi Kokkinakis hadden verwacht. Thompson werd immers pas vorige week bij het Australische team gevoegd en speelde zijn laatste officiële wedstrijd op een challenger eind oktober.

Aan de kant van de Oranjesupporters schoot de Nederlandse nummer twee uit de startblokken door direct de opslag van Thompson te pakken. De voorsprong bleek niet van lange duur, want ook Griekspoor begon met serviceverlies. Het gevecht was begonnen.

Ondanks dat Thompson 12 plekken hoger op de wereldranglijst is terug te vinden (84 om 96) was Griekspoor de betere speler en had hij na 42 minuten spelen de openingsset met 6-4 in de tas.

In het tweede bedrijf wist Thompson zijn afzwaaiers te minderen en zocht hij vaker het net op. Griekspoor moest steeds vaker breakpunten wegwerken en slaagde daar lange tijd in, maar op 5-5 moest hij toch capituleren. Een game later kon hij niet voorkomen dat de partij weer in evenwicht was. Thompson pakte de set met 7-5 terwijl de klok twee uur spelen aanwees.

Na een toiletpauze begon Griekspoor met hernieuwde energie aan de beslissende set. Hij creëerde breakkansen maar beloonde zichzelf niet. Dat deed de man uit Sydney wel en liep van 2-2 uit naar 5-2. Griekspoor gooide zijn racket richting zijn bankje, maar de handdoek niet. Gesteund door de supporters vocht hij niet alleen tegen Thompson en de score, maar ook tegen de kramp in beide benen. Hij behield zijn servicegame, waardoor de druk op de Australische nummer twee kwam te liggen om de eerste winstpartij te boeken. Thompson nam zijn tijd, maar faalde niet en won de set met 6-3 en zette zijn land op een 1-0 voorsprong.

Duel der kopmannen
De taak voor Van de Zandschulp was duidelijk: het duel der kopmannen winnen om TeamNL in de race te houden voor een halve finaleplaats.

In de persoon van Alex de Minaur trof Van de Zandschulp een Davis Cupspeler pur sang. De partij werd gekenmerkt door rally’s op hoog tempo vanaf de baseline, waarbij Van de Zandschulp vaak de boventoon voerde. De rappe De Minaur haalde veel ballen terug, maar het was de kopman van TeamNL die in de eindfase zijn aanvallen zag beloond worden en de eerste set met 7-5 naar zich toetrok.

Een voorzichtig begin van Van de Zandschulp markeerde een kantelpunt in de strijd. De Minaur brak de eerste opslaggame van de Veenendaler. Dat voordeel gaf hij niet meer uit handen en herhaalde het kunstje op 5-3 nogmaals, waardoor hij de set met 6-3 won en mocht beginnen met serveren in het derde bedrijf.

Het TeamNL Davis Cupteam was nu nog maar één set verwijderd van uitschakeling. De druk lag volledig op de schouders van de 27-jarige Van de Zandschulp die net als Griekspoor in 2019 zijn debuut voor Nederland maakte.

Er waren kansen over en weer, maar geen van beide spelers was van plan te kraken. Bij 3-3 forceerde Van de Zandschulp een breakpunt, maar deze werd door De Minaur vakkundig weggewerkt.

De enerverende partij ging naar een climax die het verdiende. Wat een overtuigende opslaggame voor Van de Zandschulp leek te worden mondde uit in een titanenstrijd richting 4-4.

Twee ongelooflijke backhand passeerballen van Van de Zandschulp zorgde ervoor dat De Minaur niet op voorsprong kwam, maar tegen een breakpunt aankeek. Van de Zandschulp had zijn tegenstander letterlijk gevloerd, maar de vechtjas uit Sydney was niet knock-out geslagen.

Het publiek werd getrakteerd op tennis, strijd en entertainment van de bovenste plank. Na de zoveelste staande ovatie was het uiteindelijk de Australiër die op 5-4 kwam.

Van de Zandschulp moest serveren om in de wedstrijd te blijven en de ontmoeting in leven te houden. Twee forehand fouten en een dubbele fout betekende drie wedstrijdpunten voor De Minaur. Op het eerste was het direct raak en De Minaur pakte de zege met 5-7 6-3 6-4.

Het dubbelspel werd niet meer gespeeld.

Australië mag het in de halve finale op vrijdag opnemen tegen de winnaar van het duel tussen Kroatië en gastland Spanje.