MFLibema Open 2022 dinsdag 7 juniDSC02392

Loting hoofdtoernooi US Open (geüpdatet 02/09)

Maandag 29 augustus startte het laatste Grand Slamtoernooi van het jaar: de US Open.

In New York brak Botic van de Zandschulp vorig jaar door. Als qualifier schopte hij het tot de kwartfinale waarin hij als enige speler een set wist af te snoepen van latere winnaar Daniil Medvedev. Hoe zal het de Nederlandse nummer één dit jaar vergaan? En de rechtstreeks voor het hoofdschema geplaatsten Tallon Griekspoor, Tim van Rijthoven en Arantxa Rus?

Dit is hun loting:

R2 Gijs Brouwer - Lorenzo Musetti 7-6(1) 3-6 4-6 2-6
Een beter Grand Slamdebuut had Gijs Brouwer zich niet kunnen wensen. Als qualifier versloeg hij de kampioen van het laatste ATP-toernooi in Winston-Salem Adrian Mannarino in straight sets. Zijn tegenstander in de tweede ronde had vijf sets nodig om zich te plaatsen. De Italiaan Lorenzo Musetti won de tiebreak in de beslissende set van David Goffin. De nummer 30 van de wereld is pas twintig jaar, maar heeft wel al twee ATP-titels op zijn erelijst staan. Het wordt hun eerste ontmoeting.

R1 Gijs Brouwer - Adrian Mannarino 6-3 6-4 6-4
Voor Gijs Brouwer staat een geweldige ervaring te wachten. De linkshandige speler knokte zich via de kwalificaties naar zijn eerste deelname in het hoofdtoernooi van een Grand Slam. De in Amerika geboren Noord-Hollander neemt het bij zijn debuut op tegen Adrian Mannarino. De linkshandige Fransman wist in het toernooi voorafgaand aan de US Open in de halve finale nog te winnen van Van de Zandschulp.

R2 Botic van de Zandschulp - Corentin Moutet 4-6 6-1 6-2 6-4
In de tweede ronde neemt Botic van de Zandschulp het op tegen Corentin Moutet. De lucky loser werd ook een gelukkige winnaar, doordat Stan Wawrinka na twee sets de strijd in de openingsronde moest staken. Van de Zandschulp treft de linkshandige Fransman voor het eerst. De 23-jarige Moutet staat bekend om zijn dropshots en creatieve spel. Zijn beste resultaat op de Grand Slams behaalde hij in Parijs en New York. Zowel op Roland Garros als Flushing Meadows stond hij al eens in de derde ronde. Vorig jaar was hij de nummer 67 van de wereld. Dit jaar is hij buiten de top100 gezakt.

R1 Botic van de Zandschulp – Tomas Machac 3-6 7-6(3) 6-1 3-6 7-5
Botic van de Zandschulp weet uit eigen ervaring hoe gevaarlijk qualifiers kunnen zijn. Immers schopte hij het vorig jaar via de kwalificaties tot de laatste acht. Hij moest dus iets langer wachten op de naam van zijn tegenstander in de eerste ronde, maar dat is goede bekende Tomas Machac geworden. In totaal speelden de twee al vier keer tegenelkaar en is de onderlinge score in balans. De De 21-jarige Tsjech is de nummer 126 van de wereld en maakt zijn debuut op de US Open.  Van de Zandschulp is als 21ste geplaatst op Flushing Meadows.

R2 Tim van Rijthoven - Casper Ruud 7-6(4) 4-6 4-6 4-6
Na zijn ontsnapping in de eerste ronde tegen Zhizhen Zhang, waarin hij maar liefst zeven wedstrijdpunten overleefde, zal alles voor Tim van Rijthoven als een bonus voelen. Zeker tegen de als vijfde geplaatste Casper Ruud. De Noor reikte in Parijs tot zijn eerste Grand Slamfinale en strijdt met Daniil Medvedev, Rafael Nadal en Carlos Alcaraz zelfs om de eerste plek op de wereldranglijst. Hoewel gravel zijn favoriete ondergrond is kan Ruud ook goed uit de voeten op hardcourt getuige zijn finaleplaats bij het Masters 1000-toernooi in Miami en halve finale in Montreal. Van Rijthoven en Ruud gaan elkaar voor de eerste keer ontmoeten.

R1 Tim van Rijthoven – Zhizhen Zhang 3-6 6-7(4) 7-6(9) 6-1 6-4
Na zijn geweldige winst van Libéma Open steeg Tim van Rijthoven richting de top100. Van de Wimbledon organisatie kreeg de Brabander een wildcard toegeschoven en wist hij in Londen door te dringen tot de vierde ronde. Novak Djokovic was daarin te sterk. In New York weet van Rijthoven op eigen kracht het hoofdtoernooi te bereiken. Hij moest echter wel nog even geduld hebben wie zijn tegenstander in de openingsronde zou worden, want deze kwam uit het kwalificatietoernooi. Het is Zhizhen Zhang uit China geworden. Eerder dit jaar wist Van Rijthoven hem bij een challenger in Italië in twee sets te verslaan.

R1 Tallon Griekspoor -  Federico Coria 5-7 4-6 3-6
Tallon Griekspoor kan zich gaan voorbereiden op een treffen met Federico Coria. De jongere broer van voormalig nummer drie van de wereld Guillermo is de huidige nummer 78 van de wereldranglijst. Griekspoor staat ruim dertig plaatsen hoger. De 30-jarige Argentijn komt voor de derde keer in actie op de US Open. Vorig jaar verloor hij in de openingsronde van Gaël Monfils. Twee jaar geleden stopte Cameron Norrie hem in de tweede ronde. In onderlinge ontmoetingen leidt Coria met 1-0, maar hun enige confrontatie dateert van zes jaar geleden.

R1 Arantxa Rus – Shelby Rogers 6-3 3-6 4-6
Thuisspeelster Shelby Rogers is de tegenstandster van Arantxa Rus in de eerste ronde. De Amerikaanse is het 31ste reekshoofd. Alleen in 2011 wist Rus in New York een partij te winnen. De overige vijf optredens eindigden in een nederlaag. Rogers daarentegen stond in 2020 in de kwartfinale. Vorig jaar reikte ze tot de laatste 16. De enige onderlinge ontmoeting werd in 2019 gewonnen door de Amerikaanse.

Meer informatie, planning en uitslagen vind je hier.