HK190708 148

Via Roehampton naar Wimbledon. Wie lukt het dit jaar?

De aardbeien mogen nog een paar dagen rijpen, voordat ze ondergedompeld in room in grote getalen over de toonbank gaan. Wimbledon staat bijna voor de deur. The Championships start maandag 27 juni.

Deze week staat in het teken van de kwalificaties. Er zijn immers nog 16 plekken op te vullen in zowel het hoofdschema van de mannen- als vrouwen.

Het kwalificatietoernooi wordt gehouden op het Community Sports Centre in Roehampton. Deze grasbanen liggen op zo’n kwartiertje rijden van het meest heilige gras van de hoofdstad. De groene zoden van de All England Lawn Tennis and Croquet Club oftewel Wimbledon moeten in piekfijne staat blijven voor het hoofdtoernooi.

De mannen startten maandag hun jacht op ticket voor het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Jesper de Jong was als 31ste geplaatst en trof Illya Marchenko. De 22-jarige De Jong en de twaalf jaar oudere speler uit Oekraïne maakten er in hun eerste ontmoeting een driesetter van. Het was uiteindelijk Marchenko die met 7-5 0-6 6-4 aan het langste eind trok.

Jelle Sels nam het op tegen de als achtste geplaatste Duitser Yannick Hanfmann. Hun eerste ontmoeting werd met 6-4 6-4 gewonnen door Hanfmann.

Gijs Brouwer kende tot nu toe een goed grasseizoen. Vanuit de kwalificaties haalde hij in Surbiton de laatste 16 en in Ilkley de kwartfinale. De linkshandige speler was gekoppeld aan Max Purcell.  Eerder dit jaar wist Brouwer de Australiër, die als 30ste is ingeschaald, in drie sets te verslaan, maar moest op de eerste dag in Roehampton met 7-5 7-6(7) buigen.

De loting voor het kwalificatietoernooi voor de vrouwen heeft de volgende paringen in de eerste ronde opgeleverd: Lesley Pattinama-Kerkhove tegen Lea Boskovic uit Kroatië, Indy de Vroome tegen de Australische Maddison Inglis en Arianne Hartono tegen Carole Monnet uit Frankrijk. Voor de debuterende Suzan Lamens leverde de loting een treffen op met Daria Snigur uit Oekraïne.

Van het viertal reikten Pattinama-Kerkhove en Hartono tot de tweede ronde. Emina Bektas is daarin de tegenstandster van Hartono. Pattinama-Kerkhove kruist de degens met Andrea Lazaro Garcia uit Spanje.

Meer informatie, uitslagen en planning vind je hier.

De wedstrijden worden live uitgezonden op de Eurosport Player.