Botic r2 do

Van de Zandschulp: ‘Ik had wat opstartproblemen’

Na een wiebelige start wist Botic van de Zandschulp zich solide naar de derde ronde op Wimbledon te slaan. Voor een volgepakte tribune versloeg hij Emil Ruusuvuori met 3-6 6-1 6-4 6-4. In de eerste ronde van Libéma Open verloor hij nog van de Fin.

‘Aan het begin bewoog ik niet goed. Ik had wat opstartproblemen. Misschien kwam dat wel door het vroege tijdstip.’ Van de Zandschulp en Ruusuvuori betraden als eersten om 11.00 uur baan 18 op Wimbledon.

‘Ik weet inmiddels dat er in een best of five voldoende tijd is om een slecht begin om te draaien. Halverwege de eerste set ging mijn niveau al omhoog en die lijn trok ik door. Vanaf de tweede set bewoog ik beter en kon ik hem goed onder druk zetten. Het niveau in set drie en vier is het niveau waar ik elke keer naar streef.’

De ervaring van meerdere wedstrijden om vijf gewonnen sets heeft Van de Zandschulp geholpen om vertrouwen te hebben in een goede afloop. ‘Het voordeel van dergelijke wedstrijden is dat er meer tijd is. Het is natuurlijk fijner als je een voorsprong pakt, maar ik heb wel het vertrouwen dat als ik op een gegeven moment mijn niveau vind dat ik dat dan ook drie sets achterelkaar kan volhouden.’

Dat Van de Zandschulp de wedstrijd snel heeft weten om te draaien stemde hem het meest tevreden.

Na eerder Tim van Rijthoven schaarde de als 21ste geplaatste Van de Zandschulp zich door zijn zege bij de laatste 32 van het Britse Grand Slamtoernooi. ‘Het is fijn als andere Nederlanders ook goed presteren. Dat geeft toch een kleine extra motivatie.’

In de derde ronde ontmoet de Nederlandse nummer één Richard Gasquet. De 36-jarige Fransman haalde in Londen twee keer de halve finale. ‘Gras is zijn beste ondergrond. De bal blijft laag en hij serveert listig met slice. Zijn backhand is ongelooflijk sterk. Eerder in Australië speelden we tegen elkaar, maar toen was hij niet fit. Ik verwacht nu een goede wedstrijd.’

Mocht Van de Zandschulp zich plaatsen voor de vierde ronde dan is de mogelijkheid met een nieuw treffen met Rafael Nadal. Eerder in Parijs speelden zij ook tegen elkaar. ‘Zou graag weer tegen Nadal spelen. Misschien als er punten op het spel hadden gestaan dan had ik wat anders gezegd, maar nu zou ik hem graag treffen. Gras is de beste ondergrond waarop je tegen hem kunt spelen.’

Voor het zover is moet hij eerst dus zien af te rekenen met Gasquet. Deze partij staat voor zaterdag in de agenda.