DSC05714

Reuzendoder Van Rijthoven naar finale Libéma Open

De sensationele doorbraakweek van Tim van Rijthoven in Rosmalen wordt alsmaar mooier. De 25-jarige Brabander, die voor Libéma Open nog nooit een ATP-wedstrijd had gewonnen, gaat zondag spelen voor de titel. In de halve finale versloeg Van Rijthoven op een volgepakt centre court de als tweede geplaatste Felix Auger-Aliassime met 6-3 1-6 7-6(5).

Van Rijthoven versloeg deze week al voor het eerst een top20-speler in de persoon van Taylor Fritz, maar zijn overwinning in de halve finale op Felix Auger-Aliassime is van een nog indrukwekkender kaliber. De Canadees is de nummer negen van de wereld en won in februari het ATP-toernooi van Rotterdam.

'Dit is een absoluut hoogtepunt. Ik ben eigenlijk nog aan het verwerken wat er gisteren en vandaag allemaal is gebeurd', sprak de finalist kalm na zijn wedstrijd. 'Het genieten komt pas na het toernooi.'

Van Rijthoven benutte op 3-2 het enige breakpoint van de openingsset, maar kon zijn uitstekende vorm niet doortrekken in set twee. Na een rappe set voor Auger-Aliassime herpakte de thuisfavoriet zich echter sterk, met imponerend serveerwerk en dwingende aanvalsballen.

Auger-Aliassime kwam in de derde set twee keer terug van een 0-40 achterstand op eigen service, maar Van Rijthoven bleef niet hangen in de teleurstelling van zijn gemiste kansen. Auger-Aliassime kreeg de hele set niet één breakpoint en na iets minder dan twee uur tennis moest een tiebreak uitkomst bieden.

Bij een 3-3 stand dwong Van Rijthoven zijn tegenstander de fout in met een dwingende forehand, waarmee de enige minibreak werd gemaakt. De wildcardspeler verzilverde zijn derde matchpoint en liet zich toen dolgelukkig op het gras vallen. 'Tijdens de wedstrijd was ik al aan het bedenken wat ik zou doen als ik deze partij zou winnen. Toen ik daar lag was het echt even ogen dicht en kort laten bezinken dat ik het had geflikt.'

Van Rijthoven is nu nog de nummer 205 van de wereld, maar zal na Libéma Open zijn beste ranking ooit (ATP-175) flink verbeteren. In zijn eerste ATP-finale speelt hij mogelijk tegen Daniil Medvedev. De aankomend nummer één van de wereld treedt in de tweede halve finale aan tegen titelverdediger Adrian Mannarino. 

'Medvedev is Grand Slamkampioen en de aankomende nummer één van de wereld en heeft in veel finales gestaan. Mannarino is de titelverdediger en hartstikke gevaarlijk op gras. Ik heb geen favoriet tegen wie ik zou willen spelen. Ik ga gewoon genieten.'