WhatsApp Image 2022 07 04 at 7.52.32 PM (1)

Nadal ook op Wimbledon te sterk voor Van de Zandschulp

Voor het tweede Grand Slamtoernooi op rij is Rafael Nadal te sterk voor Botic van de Zandschulp. De Spanjaard versloeg onze landgenoot in de vierde ronde op Wimbledon met 6-4 6-2 7-6(6).

De eerste ontmoeting tussen de 22-voudig Grand Slamwinnaar en de Nederlandse nummer één was op het gravel van Roland Garros. De recordkampioen in Parijs liet Van de Zandschulp toen niet in zijn spel komen. Op het gras in Londen was het onderlinge verschil minder groot.

De openingsset ging lange tijd gelijk op. Hoewel Nadal wel soepeler door zijn eigen servicegames ging. Bij 4-5 serveerde Van de Zandschulp om in de set te blijven, maar dat mislukte. Nadal kwam mede door een dubbele fout op 15-40. Het eerste setpunt werd door de nummer 25 van de wereld nog weggepoetst, maar Nadal sloeg genadeloos toe op zijn tweede setpunt: 6-4.

Het momentum lag in die fase bij de tweevoudig Wimbledonwinnaar. Nadal snoepte de eerste servicegame van Van de Zandschulp af en liep rap uit naar een 3-0 voorsprong. De Nederlandse nummer één leek in het tweede bedrijf gehaast te spelen en maakte meer en meer fouten. Middels een dubbele fout leverde hij bij 5-2 nogmaals zijn opslag in en daarmee de set met 6-2.

Na de tweede set verlieten beide spelers het Centre Court voor schone kleding. Van de Zandschulp leek het meest profijt van deze frisse start te hebben. Hij kwam terug van 40-0 op de service van Nadal om hem te breaken naar 1-0. Echter herstelde de voormalig nummer één van de wereld de opgelopen schade direct.

Bij 3-2 leek de 36-jarige Spanjaard middels een prachtige backhand passing de beslissende break te pakken te hebben. Hij serveerde zich naar 5-2 en kon de winst bij 5-3 op eigen service naar zich toetrekken. Van de Zandschulp gaf zich echter niet gewonnen en verlengde de partij door achtereenvolgens zijn return- en servicegame te winnen en de score naar 5-5 te brengen.

Een tiebreak moest uiteindelijk de derde set beslissen. Middels de langste slagenwisseling van de wedstrijd sloeg Nadal zich naar een 4-2 kantwissel in zijn voordeel. Bij 6-3 had de Spaanse legende drie wedstrijdpunten op een rij. Alle drie werden door Van de Zandschulp weggewerkt, waardoor er bij 6-6 opnieuw van speelkant werd gewisseld. Een goede opslag bracht Nadal zijn vierde wedstrijdpunt. Ditmaal sloeg hij wel toe en won de tiebreak met 8-6 en daarmee de partij.

Door het verlies van Van de Zandschulp en de nederlaag zondag van Tim van Rijthoven tegen Novak Djokovic blijft Sjeng Schalken de laatste Nederlandse man in de kwartfinale op Wimbledon. De Limburger bereikte in 2004 de laatste acht.

Kiki Bertens stond in 2018 in de kwartfinale van het vrouwenenkelspel.