DSC09756

Djokovic stopt indrukwekkende zegereeks Van Rijthoven

Niemand minder dan Novak Djokovic moest er aan te pas komen om Tim van Rijthoven af te stoppen. In de vierde ronde op Wimbledon was de Serviër met 6-2 4-6 6-1 6-2 te sterk voor de verrassing van het grasseizoen.

De cijfers voorafgaand aan het duel: Van de twintig Grand Slamtoernooien die Djokovic op zijn naam heeft geschreven staan zes Wimbledontitels. De laatste drie edities werden een prooi voor de voormalig nummer één van de wereld. Dat betekent dat hij ondertussen 24 wedstrijden op rij ongeslagen is gebleven op het Londense gras.

Van Rijthoven maakte zijn debuut in het hoofdtoernooi. Nog nooit deed hij mee aan een Grand Slam. Wel won hij acht wedstrijden op rij, nadat hij zijn debuut maakte op het gras van Libéma Open, waar hij verrassend de titel pakte.

De openingsset begon met een statement van Djokovic. Hij brak Van Rijthoven in zijn eerste opslaggame en liep uit naar 3-0. Op 5-2 ging hij nogmaals door de service van de 25-jarige Brabander heen om met 6-2 de set te verzilveren.

Het tweede bedrijf ging tot 3-3 gelijk op. Vanaf dat moment brak een geweldige periode voor de pupil van KNLTB-coach Igor Sijsling aan. Met aanvallend spel en fraaie winners liep Van Rijthoven uit naar een 5-3 voorsprong. Een game later mocht hij voor de set serveren. Een lange opslagbeurt volgde, maar op het derde setpunt was het raak. Van Rijthoven bracht, gedragen door de steun van een vol Centre Court, de wedstrijd in evenwicht.

De ervaren Djokovic liet zich niet van de wijs brengen. Metselde een muur waar de harde opslagen en mokerharde forehands van Van Rijthoven niet doorheen kwamen. In rap tempo liep de zesvoudig kampioen uit naar 5-0. Van Rijthoven voorkwam een zogenaamde bagel, maar moest wel de set met 6-1 en daarmee een 2-1 voorsprong in sets aan zijn tegenstander laten.

In de vierde set kon de debutant niet voorkomen dat Djokovic het momentum lang vasthield. De man uit Belgrado brak net als in de eerste en tweede set direct de opslaggame van Van Rijthoven. Dit voordeel gaf de titelverdediger niet meer uit handen en besliste de vierde set met 6-2 in zijn voordeel.

De indrukwekkende winstreeks van acht wedstrijden van Van Rijthoven werd daarmee gestopt.

De Nederlander kan met meer dan een opgeheven hoofd de All England Lawn Tennis Club verlaten Hij heeft zijn carrière en het Nederlandse tennis een boost gegeven.

Het volgende optreden voor Van Rijthoven zal zijn bij het ATP-toernooi van Newport. Djokovic neemt het in de kwartfinale van Wimbledon op tegen Jannik Sinner. De Italiaan versloeg Carlos Alcaraz.

Maandag komt Botic van de Zandschulp in actie tegen Rafael Nadal. Hun duel in de vierde ronde staat rond 19.00 uur Nederlandse tijd gepland.