HK030601 488

Nederlandse successen op Roland Garros

Wie aan Parijs denkt, denkt aan de Eiffeltoren, croissants, Champs-Elysées en de Arc de Triomphe. Maar in mei kriebelt de stad van de liefde vooral voor de tennisfans. Het is tijd voor Roland Garros!

De Thalys brengt je van Amsterdam in een paar uurtjes naar Gare du Nord. Vervolgens met de metro naar station Porte d’ Auteuil of Michel Ange Molitor aan de rand van het Bois de Boulogne en je staat aan de poort van Roland Garros.

Het Franse tenniscomplex is vernoemd naar vliegenier en oorlogsheld Eugène Roland Garros (1888-1918). De winnares van het vrouwenenkelspel mag de Coupe Suzanne-Lenglen in ontvangst nemen. De beker en het tweede stadion dragen de naam van deze flamboyante speelsters in de jaren ’20 van de vorige eeuw.

Nederlands succes vrouwenenkelspel

Kea Bouman is de enige Nederlandse speelster die het Grand Slamtoernooi wist te winnen. In 1927 schreef zij het toernooi dat toen de Internationale Kampioenschappen te Parijs werd genoemd op haar naam.

Kiki Bertens wist in 2016 de halve finale te bereiken. Het betekende de doorbraak van de destijds 24-jarige Wateringse. Niemand minder dan latere winnares Serena Williams kon de aan haar kuit geblesseerde Bertens met moeite een halt toeroepen.

Na 45 jaar schaarde er zes jaar geleden dus weer een Nederlandse zich bij de laatste vier in Parijs. In 1971 was het Marijke Jansen die de halve finale wist te bereiken. De speelster, die zowel met links als rechts een forehand speelde, moest haar meerdere erkennen in de legendarische Australische wereldtopper Evonne Goolagong.

Arantxa Rus, die op 22 mei voor de achtste keer aan de start van het toernooi verschijnt, zorgde in 2011 voor een enorme stunt door de als tweede geplaatste Kim Clijsters ondanks twee matchpoints naar huis te sturen. Een jaar later bereikte ze met de vierde ronde haar beste resultaat op een Grand Slamtoernooi.

Mannenenkelspel

De mannen strijden om de Coupe des Mousquetaires. Vernoemd naar de vier musketiers van het Franse tennis: Jacques Brugnon, Jean Borotra, Henri Cochet en René Lacoste, die de krokodil werd genoemd en nu vooral bekend is van kleding. De trofee wordt goed bewaard op het kantoor van de president van de Franse Tennis Federatie. De winnaar krijgt een kleinere replica. Het originele design weegt 14 kilo en is 40 cm hoog en 19 breed.

Martin Verkerk is de enige Nederlandse finalist in het mannenenkelspel geweest. Ogenschijnlijk uit het niets reikte hij in 2003 tot de eindstrijd. Onderweg naar deze historische prestatie rekende hij af met graveltoppers Guillermo Coria en Carlos Moya. Juan Carlos Ferrero was in de finale een maatje te groot, maar de hype die Mighty Marty had veroorzaakt was enorm.

Tom Okker was Nederlands eerste grote speler met internationaal succes in de Open Era. In 1969 wist hij op Roland Garros de halve finale te bereiken. De legendarische Rod Laver pakte dat jaar het Grand Slam door alle vier de majors te winnen en versloeg Okker in Parijs.

Bij de naam Richard Krajicek zal voor altijd Wimbledon zijn verbonden. Toch was het servicekanon ook uitermate succesvol op het gravel in Parijs. In 1993 bereikte hij de laatste vier. Tweevoudig titelverdediger Jim Courier was hem in vier sets de baas. Een paar weken voordat hij de Wimbledontitel van 1996 zou winnen reikte Krajicek op Roland Garros tot de kwartfinale.

Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor en Rus zijn tot nu toe de enige Nederlandse troeven in het hoofdtoernooi. Daar kunnen meer landgenoten bij komen als op 16 mei het kwalificatietoernooi begint. Onder anderen Tim van Rijthoven, Jesper de Jong, Suzan Lamens, Arianne Hartono en Lesley Pattinama-Kerkhove zullen strijden om een felbegeerd ticket voor Roland Garros, dat van 22 mei tot en met 5 juni wordt gehouden.

Wil je niets missen van de Nederlandse prestaties op Roland Garros? Volg dan @KNLTBtoptennis op Instagram.