Rus1

TeamNL na eerste speeldag op achterstand tegen Spanje

Het TeamNL Billie Jean King Cupteam kijkt halverwege de ontmoeting met Spanje tegen een 2-0 achterstand aan. Arantxa Rus en Lesley Pattinama-Kerkhove verloren op de gravelbaan in de Maaspoort ’s-Hertogenbosch beiden hun enkelspel.

Sinds dit jaar is Rus de kopvrouw van het vrouwenteam. De Nederlandse nummer één opende het duel in de Qualifiers ronde voor de Billie Jean King Cup Finals tegen Nuria Parrizas-Diaz. De nummer twee van het Spaanse team, dat zonder Garbine Muguruza en Paula Badosa naar Brabant was gekomen, won het openingsduel met 6-2 7-6(4).

Rus knokte zich na het verlies van de openingsset naar een 5-1 voorsprong in het tweede bedrijf, maar kon niet doordrukken naar een beslissende set.

‘Ik speelde niet genoeg mijn eigen spel. Te vaak ging ik mee met haar stijl van harde ballen spelen en daar is zij gewoon net wat beter in. In de tweede set lukte het om meer te variëren, maar was ik niet constant genoeg’, analyseerde Rus direct na afloop van de partij.

Pattinama-Kerkhove
Door de nederlaag van Rus werd de druk voor Pattinama-Kerkhove verhoogd. De nummer twee van Nederland moest aantreden tegen Sara Sorribes Tormo. De 25-jarige kopvrouw van Spanje staat bijna honderd plaatsen hoger dan de Zeeuwse en kan bovendien goed uit de voeten op gravel. In een fraai gevecht stapte de mondiale nummer 49 met 6-4 6-3 als winnares van de baan.

De speelster uit Castellon kwam goed uit de startblokken en liep rap naar een 3-0 en 4-2 voorsprong, maar met aanvallend spel wist Pattinama-Kerkhove de topspinballen van Sorribes Tormo aan te pakken en terug te komen tot 4-4. Twee games later was de openingsset toch een prooi voor de taaie Sorribes Tormo: 6-4.

Ook in de tweede set nam Sorribes Tormo direct de leiding: 2-0. Pattinama-Kerkhove vocht voor wat ze waard was en zocht regelmatig het net op, maar kon niet voorkomen dat de Spaanse kopvrouw haar voorsprong vergrootte naar 4-1.

Nieuw serviceverlies van Pattinama-Kerkhove betekende dat Sorribes Tormo bij 5-1 voor de wedstrijd mocht serveren. Daar slaagde de Spaanse niet in, maar twee games later lukte het wel: 6-3.

Zaterdag
Captain Elise Tamaëla zal op de laatste speeldag met een winnende succesformule moeten komen. Nederland moet alle drie de wedstrijden zien binnen te slepen.

Om 13.00 uur start de partij van Rus tegen Sorribes Tormo gevolgd door Pattinama-Kerkhove tegen Parrizas-Diaz.

Indien de stand gelijk is, wordt een beslissend dubbelspel gespeeld. Demi Schuurs en Arianne Hartono staan voor Nederland opgesteld. Spanje dubbelt met Rebeka Masarova en Aliona Bolsova. Beide captains mogen echter de opstelling nog wijzigen.

Alle wedstrijden zijn te volgen via Ziggo Sport en toptennis.tennis.nl.