Lesley Kerkhove

‘Je hoort haar nooit klagen. Ze is een echte doorzetter’

Wie Lesley Pattinama-Kerkhove wel eens heeft zien spelen zal hebben opgemerkt dat zij de ballen zuiver raakt. Netjes in het midden van haar racket zonder rare bewegingen. Kreunen is met haar vloeiende techniek niet nodig. Soepel beweegt ze ogenschijnlijk door het leven. Klagen zit niet in haar aard.

‘Lesley is heel lief en fijn in de omgang. Ze doet geen vlieg kwaad. Die karaktereigenschappen zie je ook terug op de baan’, vertelt haar coach en captain van het TeamNL Billie Jean King Cupteam Elise Tamaëla.

Lesley Kerkhove groeide samen met haar jongere zusje Romy op in Zierikzee, waar haar ouders tennisten bij de plaatselijke LTC. ‘Het ging bij ons thuis eigenlijk altijd over tennis. Wij werden meegenomen naar de club en zo zijn Lesley en ik gaan tennissen. Niet dat mijn ouders veel talent hadden hoor’, lacht Romy door de telefoon vanuit Zeeland.

De zussen schelen ruim zes jaar en Romy volgde haar oudere zus naar de tennisles in Zierikzee en vervolgens naar de bondstraining in Goes. Vrij snel daarna werden de talenten opgepikt door Focus Tennis Academy in Rotterdam. ‘Vier jaar geleden ben ik gestopt met fulltime trainen. Tennis is wel heel leuk, maar ik hou niet zo van vliegen en de wereld over reizen. Ik vind het heel knap dat Lesley het zo lang volhoudt. Je hoort haar nooit klagen. Ze is een echte doorzetter. Ze doet en laat er alles voor.’

De jongste Kerkhove werkt in de kledingzaak van haar vader in Zierikzee en wordt volgend jaar mede-eigenaar van ‘De Blauwe Winkel’. ‘Qua karakters zijn Lesley en ik heel anders. Zij is op haar twaalfde al uit huis gegaan. Toen is ze in een gastgezin gaan wonen en reisde ze de hele wereld over. Zierikzee is officieel een stad, maar het voelt meer als een dorp waar iedereen elkaar kent. Lesley is meer van het stadse leven, terwijl ik nooit meer uit Zierikzee weg zou willen. Zij wil altijd zo snel mogelijk vertrekken als ze hier is, haha.’

Sinds 20 juli 2019 draagt Lesley Kerkhove ook de naam van haar echtgenoot. Op die zomerse dag stapte ze in het huwelijksbootje met Edinho Pattinama. De ambitie van mevrouw Pattinama-Kerkhove is nog steeds de top100 van de wereld bereiken. Samen met Tamaëla heeft ze een pad uitgestippeld die haar na 14 jaar op de tour naar die elite groep moet leiden.

‘We hebben een prettige samenwerking. Lesley werkt hard en klaagt nooit. De programma’s die ik voor haar opstel voert ze altijd uit. Haar doel is nog steeds om de top100 te halen. Haar insteek is dan ook: “wat ik daar voor moet doen, doe ik gewoon”.’

De 30-jarige Zeeuwse traint veel om vooral haar fysiek te verbeteren. ‘Van nature is Lesley niet explosief en we werken er dagelijks hard aan om dat te verbeteren. Dat ze net wat sneller weg is en dat ze sneller uit de hoeken komt. Dat haar slagen ook wat meer pit krijgen. Ze raakt de ballen heel zuiver, maar daar kan wat meer kracht in. Ze moet ook nog meer durven instappen en in de baan te komen. Dat moet verbeteren om de volgende stap te maken.’

‘Het is duidelijk hoe Lesley wilt spelen. Ze is geen jonge twintiger meer die dat nog moet ontdekken. Nu is het een kwestie van dagelijks hard werken aan het spelplan’, klinkt een overtuigende Tamaëla.

Zowel zus Romy als coach Tamaëla neemt de woorden lief, zachtaardig en rustig in de mond als wordt gevraagd de nummer twee van Nederland als persoon te omschrijven. Deze karaktereigenschappen sieren de mens Pattinama-Kerkhove, maar passen misschien niet altijd in de harde wereld van topsport waar het eten of worden gegeten is.

‘Op de baan is haar kracht dat ze onder alle omstandigheden de rust kan bewaren. Aan de andere kant kan dat ook soms haar valkuil zijn. Op sommige momenten kan ze meer haar tanden laten zien. Dan mist ze een beetje de killers mentaliteit’, analyseert Tamaëla.

‘Ze mag af en toe wel wat feller zijn. Misschien is ze soms te lief’, vult zus Romy aan.

De huidige nummer 138 is niet ver meer van haar grote doel verwijderd. De ontmoeting met Spanje in de Billie Jean King Cup en Roland Garros zijn de enige momenten dat ze gravel onder haar schoenen zal aantreffen.

Tamaëla: ‘Deze planning is nieuw voor haar, want ze heeft altijd een vol gravelseizoen gedraaid. De nieuwe planning en de andere punten waar ze aan werkt moeten uiteindelijk leiden naar een plek bij de mondiale top100.’

En die felheid? Ook daar wordt aan gewerkt. Zo schoot Pattinama-Kerkhove onlangs voor het eerst voor de ogen van Tamaëla uit haar slof. ‘Bij een toernooi op Mallorca werd Lesley tijdens de wedstrijd plots heel boos en brak ze haar racket tijdens de kantwissel op haar tas. Daar schrok ze zelf wel een beetje van. En ik ook, want dat was totaal niet des Lesleys, haha.’