MicrosoftTeams image (1)

‘Ik heb gewoon altijd heel veel plezier in tennis’

Tennistalent en talent om hard te werken, James Pikkaart uit Amstelveen heeft het allebei. En dat komt goed uit, want zijn grote droom is om met tennis zijn geld te verdienen en te spelen in de grootste stadions van de wereld. Of deze droom uitkomt weten we natuurlijk niet want de weg ernaartoe is beslist geen grapje.  

De kans dat deze jonge topper het ver gaat schoppen is wel groot, want het belangrijkste ingrediënt voor succes heeft hij ook in huis: plezier. ‘Ja, plezier staat heel erg op één’ zegt James door de telefoon op misschien wel de natste en donkerste dag van het jaar. ‘Ik heb gewoon altijd heel veel plezier in tennis. Dat is denk ik ook waarom sommige spelers heel goed worden en het verschil maken met andere spelers. Ze genieten er echt van. Je wordt eigenlijk pas echt goed als je het zelf wil.’ Dat James zoveel van sport houdt is trouwens geen toeval. Sport zit echt in de familie. Hij somt op: ‘Mijn moeder tennist óók goed, mijn vader heeft vroeger op hoog niveau gevoetbald en mijn opa was Europees kampioen blootvoet skiën.’

School

School zit James nog wel een beetje in de weg. Hij wil het liefst de hele dag met tennis bezig zijn maar het behalen van een schooldiploma vindt hij óók belangrijk. Dus moet hij school en sport combineren. Maar dat lukt prima want hij zit op een school voor topsporttalent (LOOT-school, red.). Zo kan hij én veel tennissen én tussen de bedrijven door zijn huiswerk maken. Inmiddels traint hij vijfentwintig uur per week. En wanneer ziet hij dan zijn vrienden? ‘Die zie ik vooral met tennis’ vertelt James. ‘Ik heb door tennis vooral heel veel vrienden op de tennisbaan gemaakt. Dat is ook het leuke van tennis. Je traint met elkaar, maar na de training ga je ook gewoon samen andere leuke activiteiten doen. Vooral toen ik klein was deden we dat veel.’

Leven als een sporter

Leeft James ook al als een echte sporter? Want als je proftennisser wil worden, dan moet je niet alleen veel uren tennissen en trainen in de fitness maar dan is het óók belangrijk dat je gezond eet en voldoende rust. ‘Zeker weten’ zegt hij beslist. ‘Als je een echte sportman bent, dan moet je op heel veel dingen letten. Als jonge sporter ga je bijvoorbeeld ineens heel erg groeien en dan ben je super blessuregevoelig, want je lichaam is helemaal van slag. Dat heb ik ook net meegemaakt. Dan is het extra belangrijk dat je goed op je lichaam let en je jezelf niet overtraind. Dat heb ik trouwens echt wel moeten leren. De hoeveelheid uren die ik maakte waren niet altijd goed voor me, maar je moet er aan de andere kant ook wel wat voor doen om het meeste uit je zelf te halen.’

Nummer een

De jonge Amstelvener heeft al veel prijzen gewonnen en in 2021 eindigde hij zelfs op de eerste plaats van de jeugdranglijst tot en met zestien jaar. Dat is natuurlijk een geweldige prestatie, maar hij vindt het zelf niet de mooiste. ‘Nee, dat was mijn overwinning op een Franse Belg toen ik drie weken geleden meedeed aan een internationaal toernooi in België’ zegt hij zonder aarzeling. ‘Vanuit de kwalificatie had ik me helemaal opgewerkt tot en met de derde ronde waarin ik tegen de zesde geplaatste moest. Ik had drie matchpoints tegen, maar tóch won ik de partij. Ik heb echt zo lopen knokken! We stonden bijna drie uur op de baan. Ik ben sowieso geen jongen die snel opgeeft, ik probeer er altijd alles uit te halen maar dit keer lukte het gewoon heel goed. Dat geeft je dan zo’n boost om verder te gaan!’ James moet nu lachen: ‘De kwartfinale kon ik trouwens niet meer lopen en niet meer serveren, mijn schouder lag er helemaal af. Toen ik die ochtend mijn bed uitkwam voelde ik al ‘dit wordt ‘m niet!’’

KNLTB   

Eén keer in de week traint James in het Nationaal Tennis Centrum. Hij hoort nog niet vast tot de groep, maar er is bijna altijd plek om mee te doen. De themadagen, die de KNLTB organiseert voor het ambitieuze topje, volgt James ook. ‘Ja die vind ik best wel leerzaam, het is een mooi initiatief!’ zegt hij enthousiast. ‘Op een van die dagen kregen we bijvoorbeeld een presentatie over doping en matchfixing. Dat is belangrijke informatie voor als je later de Tour opgaat. Als je er niet genoeg over weet kan het je je carrière kosten.’

Medvedev

Als een van zijn grote voorbeelden noemt James Daniil Medvedev. Daar hoeft hij niet lang over na te denken. ‘Ik vind hem een hele gave speler. Niet zozeer vanwege zijn techniek, maar meer vanwege zijn persoonlijkheid. Die spreekt me heel erg aan. Ik vind hem echt een sportman. Hij heeft gewoon een hele goeie sfeer om zich heen.’