Botic van de Zandschulp Davis Cup 2022

TeamNL zet grote stap richting winst op Canada

Het TeamNL Davis Cupteam heeft op de eerste speeldag tegen Canada een grote stap richting de overwinning gezet. Oranje leidt na zeges van Botic van de Zandschulp op Alexis Galarneau (7-5 7-6(9)) en Tallon Griekspoor op Steven Diez (6-4 6-4) comfortabel en heeft zaterdag nog één winstpartij nodig voor een plaats in de Davis Cup Finals.

Na de volksliederen was het Van de Zandschulp die het eerste enkelspel tegen de onbekende Galarneau voor zijn rekening mocht nemen. De 23-jarige Canadees maakte op de gravelbaan in het stadion van Sportcampus Zuiderpark zijn debuut in de Davis Cup, maar gaf tegen de kopman van TeamNL goed partij.

Galarneau, die plaats 332 van de wereldranglijst bezet, nam als eerste een break voorsprong, maar Van de Zandschulp pareerde de schade een game later om vervolgens uit te lopen naar 5-3. De openingsset uitserveren lukte de Veenendaler bij 5-4 nog niet, maar op 6-5 klaarde hij de klus wel: 7-5.

Het tweede bedrijf kenmerkte zich door langere rally’s met veel dropshots en serviceverlies heen en weer. Het lukte Van de Zandschulp niet om twee keer een break voorsprong vast te houden. Bij 6-5 moest Van de Zandschulp drie keer een setpunt pareren. Galarneau dacht met een forehand passing de set binnen te hebben, maar deze viel net achter de baseline. De andere setpunten werden door de nummer 48 van de wereld vakkundig weg geserveerd. Een tiebreak moest vervolgens de beslissing brengen.

Galerneau nam een 2-0 voorsprong in de tiebreak, maar de netband hielp Van de Zandschulp een handje waardoor een grotere achterstand werd voorkomen. Het bleek de ommekeer te worden, want de Nederlandse nummer één pakte vijf punten op rij naar 5-2. Galerneau knokte zich echter terug naar 5-5. Van de Zandschulp nam het initiatief en dwong zijn eerste wedstrijdpunt bij 6-5 af. Nu was de netband Canada gunstig gezind en was het wedstrijdpunt weg. Een vierde setpunt werd door de Oranje kopman met een sterke opslag gepareerd, waarna hij zelf een tweede matchpoint niet wist te benutten. Door een dubbele fout van zijn tegenstander op 8-8 kreeg Van de Zandschulp opnieuw de kans de wedstrijd te beslissen. Dat lukte op eigen service niet, waardoor bij 9-9 opnieuw van kant moest worden gewisseld.

Deze zijde was Van de Zandschulp beter gezind. Na 2.19 uur spelen stelde hij de tiebreak met 11-9 en daarmee de eerste zege van de dag met 7-5 7-6(9) veilig.

Griekspoor verdubbelt voorsprong

Een kwartier na de overwinning van Van de Zandschulp mocht Griekspoor aantreden tegen de kopman van Canada. Diez staat weliswaar net in de top300, maar is door afzeggingen van Felix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov, Vasek Pospisil en Milos Raonic de hoogst geklasseerde singelaar in de opstelling van captain Frank Dancevic.

De eerste set ging lange tijd gelijk op. Bij 4-3 wist Griekspoor, die graag voor eigen publiek speelt, vier breakpunten niet te benutten. Twee games later sloeg de Nederlandse nummer twee wel toe in de opslagbeurt van Diez. Met een forehand winner benutte hij zijn eerste setpunt: 6-4.

TeamNL was nu nog maar één set verwijderd van de maximale score op de openingsdag. De start van het tweede bedrijf was niet goed voor de 25-jarige Griekspoor. Hij leverde zijn eerste servicegame direct in en zag zijn Canadese tegenstander vervolgens uitlopen naar 3-1. Ondersteund door de fans knokte Griekspoor zich langszij en serveerde zich naar een 4-3 voorsprong. Bij 5-4 in het voordeel van Nederland werd Diez aan zijn been behandeld. Griekspoor moest dus wat langer wachten, maar maakte optimaal gebruik van het momentum en sleepte de set met 6-4 en daarmee de partij binnen.

Beslissing zaterdag
Oranje begint zaterdag in de wetenschap dat het nog maar één partij hoeft te winnen. Om 13.00 uur is de eerste mogelijkheid wanneer het dubbelspel van Matwé Middelkoop en Wesley Koolhof tegen Brayden Schnur en Peter Polansky op het programma staat. Beide captains mogen echter nog wisselingen aanbrengen in de opstelling.

Programma zaterdag
13.00 uur
Koolhof/Middelkoop – Polansky/Schnur
Gevolgd door
Botic van de Zandschulp – Steven Diez
Gevolgd door
Tallon Griekspoor – Alexis Galarneau