Haarhuis van de Zandschulp Davis Cup

TeamNL captain Haarhuis: ‘We moeten het morgen af maken’

Het Nederlands Davis Cupteam heeft op de eerste speeldag in het treffen met Canada een flinke stap naar de overwinning gezet. TeamNL leidt door de enkelspelzeges van Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor comfortabel met 2-0. Oranje heeft op zaterdag nog één punt nodig om verzekerd te zijn van deelname aan de Davis Cup Finals in september.

Een perfecte uitslag dus, maar zwaarbevochten was het wel. ‘De Canadezen hebben gevochten voor wat ze waard waren. Zeker Alexis Galarneau heeft in de eerste wedstrijd tegen Botic (van de Zandschulp, red.) geen enkel gratis punt weggegeven. Maar ook Tallon (Griekspoor, red.) moest tegen Diez zelf de punten gaan halen. Dit is een uitslag waar we op hoopten’, sprak captain Paul Haarhuis na afloop.

Van de Zandschulp versloeg debutant Galarneau na ruim twee uur spelen met 7-5 7-6(9). Griekspoor was daarna met tweemaal 6-4 te sterk voor de Canadese kopman Steven Diez.

Zowel de Nederlandse nummer één als twee speelde voor de eerste keer Davis Cup in Nederland. Van de Zandschulp gaf na afloop toe behoorlijk nerveus te zijn geweest. ‘Het was voor mij de eerste keer voor dit publiek. Dat bracht wel wat andere spanning met zich mee dan ik gewend ben. Mijn opgooi voor mijn service ging ook alle kanten op. Dat kan met spanning te maken hebben gehad.’

Van de Zandschulp maakte een opvallende vergelijking met zijn wedstrijd in het grootste stadion van de wereld toen hij de kwartfinale van de US Open speelde en de Sportcampus Zuiderpark. ‘Het klinkt misschien gek, maar ik had hier in Den Haag meer spanning dan toen ik in New York in het Louis Armstrong - of Arthur Ashe Stadium speelde, terwijl daar veel meer mensen zitten. Het is toch een bijzondere sfeer wat Davis Cup met zich meebrengt.’

Gesteund door de zege van Van de Zandschulp mocht Griekspoor de gravelbaan in Sportcampus Zuiderpark betreden. Bekend is dat de speler uit Nieuw-Vennep ervan houdt om voor een uitzinnig publiek te spelen. ‘Ik heb er zo van genoten. Het ging voor mijn gevoel ook veel te snel voorbij, haha. De sfeer was geweldig. Hier tennis ik voor’, sprak hij met een grote glimlach op zijn gezicht in de persruimte.

Zaterdag wordt de ontmoeting met het dubbelspel hervat. Matwé Middelkoop en Wesley Koolhof nemen het om 13.00 uur op tegen het duo Schnur/Polansky. Als TeamNL dat duel wint is de eindzege een feit. Mocht dat niet lukken dan staan er nog twee singles op het programma waar Nederland er één van hoeft te winnen.

‘We moeten het morgen gewoon af maken. Natuurlijk kan het fout gaan, maar een 2-0 voorsprong mogen we niet meer weggeven. We hebben tenminste drie kansen op het benodigde punt, maar we willen het eigenlijk meteen in het dubbelspel pakken’, besloot Haarhuis.