Winst Davis Cup Nederland Canada

Nederland plaatst zich met overmacht voor Davis Cup Finals

TeamNL heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor de Davis Cup Finals in september. Het Davis Cupteam onder leiding van Paul Haarhuis versloeg in de Qualifiers ronde Canada met 4-0. Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop pakten het beslissende derde punt door in het dubbelspel met 7-5 6-3 af te rekenen met Peter Polansky en Brayden Schnur.

Vrijdag hadden Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor Oranje al op een comfortabele voorsprong gezet door hun enkelspel te winnen van respectievelijk Alexis Galarneau en Steven Diez.

De taak van dubbelspecialisten Koolhof en Middelkoop was dus om de genadeklap uit te delen aan het Canadese team dat zonder wereldtoppers Felix Auger-Aliassime en Denis Shapovalov naar Sportcampus Zuiderpark in Den Haag waren afgereisd.

Koolhof en Middelkoop, die ook in de vorige ronde tegen Uruguay samen speelden, begonnen sterk aan de partij, maar konden de geboden breakpunten in de eerste servicegame van Canada niet benutten. Het duurde tot de laatste reguliere servicebeurt van Polansky totdat het Nederlandse duo een doorbraak forceerde. Het betekende wel meteen setwinst: 7-5.

Gesteund door de voorsprong denderde Koolhof en Middelkoop in de tweede set door. Ze pakten ditmaal de opslagbeurt van Schnur af en serveerden zich naar 3-0 en 5-2. Het gat van drie games was voldoende en Middelkoop serveerde Nederland naar 6-3 setwinst en daarmee de overwinning.

De vierde partij werd gespeeld tussen Robin Haase en Steven Diez. Haase won met 6-1 6-2 en bepaalde de einduitslag op 4-0.

TeamNL plaatste zich door de overwinning voor de tweede keer voor de Davis Cup Finals. In 2019 werd in Madrid in de groepsfase van Groot-Brittanni√ę en Kazachstan verloren.

De eindronde van het landentoernooi gaat van 14 tot en met 18 september verder. Er wordt dan gespeeld in vier poules van vier landen. Deze groepswedstrijden worden in vier verschillende steden gespeeld. De nog aan te wijzen speelsteden worden later bekendgemaakt.