Arianne Hartono

Maak kennis met Arianne Hartono

TeamNL neemt het vrijdag 15 en zaterdag 16 april in Maaspoort Den Bosch op tegen Spanje. Inzet van het duel is plaatsing voor de Billie Jean King Cup Finals. Captain Elise Tamaëla selecteerde Arantxa Rus, Lesley Pattinama-Kerkhove, Arianne Hartono en Demi Schuurs voor deze interland. Er wordt indoor gespeeld op gravel.

Middels vier portretjes stellen we de speelsters voor. Ditmaal Arianne Hartono.

  • Leeftijd: 25 jaar
  • Geboorteplaats: Groningen
  • WTA-ranglijst: 162 (enkelspel)
  • WTA-ranglijst: 147 (dubbelspel)

Het pad richting proftennis liep voor Arianne Hartono anders dan die van de meeste van haar collega’s. Na in 2014 de nationale juniorentitel te hebben veroverd besloot de Meppelse een avontuur in de Verenigde Staten aan te gaan. Ze koos voor de universiteit van Mississippi om daar een studie psychologie te combineren met tennis.

De studierichting was een bewuste keuze, want psychologie is een belangrijk onderdeel binnen toptennis. Hartono sloot in 2018 het universiteitstennis af met het winnen van de NCAA-titel. De belangrijkste prijs voor een individuele student. Voor de winnares ligt normaal gesproken een wildcard voor de US Open klaar, maar deze ging aan Hartono’s neus voorbij omdat ze geen Amerikaans paspoort bezit. Cum laude studeerde ze af en na vier jaar college tennis kon haar loopbaan op de tour beginnen.

Op eigen kracht maakte Hartono dit jaar haar Grand Slamdebuut. In Melbourne knokte ze zich door het kwalificatietoernooi van de Australian Open, waarna ze in drie sets ten onder ging tegen de sterke Amanda Anisimova. Vier maanden eerder debuteerde ze op de WTA Tour. In Luxemburg won ze een ronde bij het WTA 250-toernooi.

Deze prestaties in combinatie met haar optredens op de ITF Tour brachten haar naar de 162ste plaats op de wereldranglijst en is ze de nummer drie van Nederland achter Rus en Pattinama-Kerkhove.

In april maakt Hartono haar debuut in TeamNL. De 25-jarige Drentse is een echte teamspeelster en droomt van deelname aan de Olympische Spelen. Tokyo 2020 kwam nog iets te vroeg, maar wellicht is ze er over twee jaar in Parijs wel bij.

Wil jij Arianne Hartono van dichtbij zien tennissen? Kom haar aanmoedigen tijdens de Billie Jean King Cup op 15 en 16 april in Maaspoort Den Bosch.