WhatsApp Image 2022 03 05 at 3.36.03 PM

Haarhuis na winst op Canada: ‘Spelers hebben gedaan wat ze moesten doen’

TeamNL versloeg Canada in een kolkend Sportcampus Zuiderpark met 4-0 en plaatste zich voor de Davis Cup Finals. Van 14 tot en met 18 september behoort Nederland bij de 16 landen die in vier poules strijden om een ticket voor de kwartfinale. De loting voor de groepsfase is half maart.

Robin Haase bevestigde de suprematie van Oranje tegen een gehavend Canada door ook de vierde wedstrijd zonder setverlies binnen te halen. Eerder op zaterdag zorgden Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop voor het beslissende derde punt door in het dubbelspel in straight sets af te rekenen met Brayden Schnur en Peter Polansky.

Vrijdag werd de basis van de eindzege door Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor gelegd. Zijn wonnen beiden hun enkelspelwedstrijd in twee sets.

Captain Paul Haarhuis kon niet anders dan tevreden zijn over de prestatie van zijn team. ‘Het is een mooie overwinning, maar niet een heel bijzondere uitslag. Tegen deze spelers van Canada waren wij de favoriet. De spelers hebben gedaan wat ze moesten doen.’

Van de Zandschulp en Griekspoor maakten in Den Haag voor een uitzinnig publiek hun thuisdebuut. Volgens de ervaren captain een belangrijk moment. ‘Iedereen is weer een ervaring rijker. Dat is belangrijk om te groeien. Een Davis Cupduel brengt een ander soort spanning met zich mee. Je leeft namelijk als team vijf dagen naar de wedstrijd toe. Het moet ook meteen gebeuren vanaf de eerste speeldag.’

TeamNL bestond tegen Canada net als in de vorige interland tegen Uruguay uit Van de Zandschulp, Griekspoor, Haase, Koolhof en Middelkoop. Of deze vijf spelers verzekerd zijn van een plek in de ploeg die naar de eindronde gaat kon Haarhuis nog niet zeggen.

‘Er zit nog vijf maanden tussen voordat de Davis Cup Finals beginnen. Het hele team moet zich tot die tijd blijven bewijzen. Iedereen moet zijn plek afdwingen. Er kan nog een hoop gebeuren.’