HK220209 2330

Van de Zandschulp onderuit in Ahoy

Botic van de Zandschulp heeft geen goed vervolg aan zijn sterke optreden in de openingsronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament gegeven. In de tweede ronde was hij niet opgewassen tegen Jiri Lehecka. De Tsjech won met 1-6 6-4 6-4.

Lehecka zal met veel vertrouwen het eerste duel van de donderdag op het centre court zijn aangevangen. De twintigjarige qualifier boekte immers twee dagen eerder zijn eerste zege op de ATP Tour door zich in straight sets langs Denis Shapaovalov te slaan.

Van de Zandschulp liet vanaf de eerste game merken dat er niets viel te halen voor de Tsjechische nummer 137 van de wereld. Hij brak zijn tegenstander de eerste game van de partij en had binnen een half uur de eerste set met 6-1 in de tas.

Het tweede bedrijf ging qua scoreverloop langer gelijk op, maar Van de Zandschulp dicteerde tot 3-3 de partij met zijn kenmerkende diepe groundstrokes. In de zevende game kwam er zand in de motor en waren daar plots enkele breakmogelijkheden voor Lehecka. Op de tweede was het raak door een fout van Van de Zandschulp.

De nummer 51 van de wereld hielp daarmee zijn tegenstander in de wedstrijd. Lehecka ging steeds beter spelen en serveerde de set bij 5-4 richting 6-4 uit.

Van een frisse start was vervolgens geen sprake. Van de Zandschulp bleef fouten maken en leverde in de beslissende set direct zijn opslagbeurt in. Lehecka toonde op dat moment aan waarom hij in de vorige ronde te sterk was voor de nummer vijf van de plaatsingslijst Shapovalov en speelde dwingend met service en forehand richting een 2-0 voorsprong.

Het gat van twee games wist de jonge Tsjech tot 4-2 vast te houden. Van de Zandschulp rechtte zijn rug en wist zijn foutenlast te verminderen en met zijn hervonden dwingende spel kwam hij langszij: 4-4.

Van een kentering was echter geen sprake. Van de Zandschulp produceerde opnieuw te veel fouten in zijn eigen opslaggame en keek na een geweldige crosscourt passing van Lehecka weer tegen een achterstand aan. Opnieuw serveerde Lehecka bij 5-4 voor de set en dit keer ook voor de wedstrijd. Dat deed hij soeverein: 6-4.

In de kwartfinale neemt Lehecka het op tegen Lorenzo Musetti, die de Pool Hubert Hurkacz uitschakelde.