HK220209 4231

Griekspoor na uitschakeling in leeg Ahoy: ‘Thuisvoordeel was compleet verdwenen’

Tallon Griekspoor verloor op donderdag met 6-4 7-6(4) van Marton Fucsovics en deed zijn verhaal op vrijdag. Vlak voor middernacht werd hij in een uitgestorven Ahoy in de tweede ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament uitgeschakeld. ‘Het thuisvoordeel was compleet verdwenen.’

In de eerste ronde toonde Griekspoor aan dat hij een publieksspeler is. Onder luide aanmoedigingen boekte hij een prachtige comebackzege op Aslan Karatsev. Door de coronamaatregelen worden de tweede avondpartijen deze week echter zonder toeschouwers gespeeld. ‘Ik was niet blij met deze planning. Ik had aangevraagd om met publiek te spelen. Al zou dat betekenen dat ik om 09.00 uur in de ochtend de baan op zou moeten. Ik hou ervan om voor publiek te spelen.’

Opvallend was dat Botic van de Zandschulp eerder in de week ook al zonder fans op de tribune de baan op werd gestuurd. ‘In mijn ogen moet dat anders kunnen.’

De energie en support die het publiek vanaf de tribunes geeft moest de 25-jarige Griekspoor nu uit zichzelf halen. ‘Dat is prima gelukt. Het heeft niet aan mijn energielevel gelegen.’

In Fucsovics had Griekspoor een tegenstander die zich comfortabel voelt op de Rotterdamse indoorbaan. De 29-jarige Hongaar speelde immers vorig jaar de finale tegen Andrey Rublev. ‘Dit is denk ik een van de beste ondergronden voor hem. Daar staat tegenover dat deze vloer mijn minst favoriete is. Toch zat het dicht bij elkaar. In de tweede set had ik een kleine kans en ik had graag gezien of hij zijn hoge niveau had kunnen volhouden als ik die tiebreak had gewonnen.’

Over zijn eigen niveau was de huidige nummer 62 van de wereld tevreden. ‘Misschien had ik op enkele momenten beter kunnen serveren. Mijn tegenstander was vandaag op alle fronten degelijk. Hij staat goed te spelen en reikte vorig jaar niet voor niets tot de finale. Toch zou ik hem graag nog een keer op gravel tegenkomen.’

De volgende keer dat Griekspoor in Nederland is te bewonderen is op 4 en 5 maart wanneer het TeamNL Davis Cupteam het in Den Haag opneemt tegen Canada. Inzet is een plek bij de Davis Cup Finals. De tribunes zullen gevuld zijn met Oranjefans. En de ondergrond? Gravel.