ABN AMRO - finale Haase/Middelkoop (1)

Eeuwige roem voor Haase en Middelkoop in Rotterdam

Het is Robin Haase en Matwé Middelkoop gelukt zich op de kampioensring in Ahoy te tennissen. Het duo schreef het dubbelspel van het ABN AMRO World Tennis Tournament op hun naam door Tim Puetz en Lloyd Harris met 4-6 7-6(5) 10-5 te verslaan.

Het verschil in de openingsset werd op de service van Haase gemaakt. In het dubbelspel wordt bij deuce een beslissend punt gespeeld. De ontvangende partij mag dan de kant kiezen. Harris en Puetz kozen het linker servicevak, maar het lukte Haase niet om zijn opslag daarin te krijgen. Met een dubbele fout leverde hij zijn servicebeurt in. Het bleek de enige break van de set te worden. Middels 6-4 waren de 24-jarige Zuid-Afrikaan en de tien jaar oudere Duitser op de helft van hun missie.

In de openingsgame van het tweede bedrijf keken Haase en Middelkoop direct tegen drie breakpunten aan. Deze werden door Haase vakkundig weg geserveerd. Middelkoop zocht steun bij het publiek en de 1250 toeschouwers gingen achter hun landgenoten staan. Deze steun in de rug werd beloond met een 4-1 voorsprong.

Lang konden Haase en Middelkoop niet van hun geslagen gat genieten. Opnieuw deed een beslissend punt hen de das om. Dit keer in de servicegame van Middelkoop, maar doordat ze direct terugsloegen mocht Haase bij 5-3 toch serveren voor de tweede set. Twee setpunten werden niet benut. Puetz en Harris kwamen langszij. Een tiebreak moest uiteindelijk de beslissing in de set brengen.

Het beslissende spel ging lang gelijk op. Twee aces van Haase en een dubbele fout van Harris brachten de Nederlanders opnieuw op twee setpunten. Op het tweede was het raak en sleepten Haase en Middelkoop de tiebreak met 7-5 binnen. Het tweetal dwong zodoende een derde set matchtiebreak af.

Het winnen van de tweede set gaf vertrouwen en Haase en Middelkoop schoten in de matchtiebreak uit de startblokken. In rap tempo liepen ze uit naar 5-0 en waren ze op de helft van de benodigde tien punten.

Een rits wedstrijdpunten op 9-3 gaf het wildcardduo de mogelijkheid om de titel binnen te halen. Twee werden nog door Puetz en Harris weggewerkt, maar op het derde was het door een ace van Middelkoop raak: 10-5.

Haase en Middelkoop vormen het eerste Nederlandse duo na Paul Haarhuis en Jacco Eltingh in 1998 die de titel pakken. Jean-Julien Rojer won in 2015 samen met Horia Tecau. In 2017 was Middelkoop samen met Wesley Koolhof runner-up.