HK211215 0870

Van de Zandschulp: ‘Ik heb de smaak te pakken’

In samenwerking met TENNiS Magazine plaatsen we een gedeelte van een interview uit het magazine met een persoon uit de Nederlandse tenniswereld. Deze keer met Botic van de Zandschulp.

Hij kijkt met een schuin oog richting tribunes. Zo van: ‘dat punt is jullie toch niet ontgaan, zeker?’ De vuist wordt voorzichtig gebald. Een cruciaal punt is net binnengehaald. Tijd om de zege te bekrachtigen met een laatste opslag. Er volgt een karakteristieke armbeweging en een verwoestende service, die zijn werk doet. Het juichen gebeurt van binnen; de vreugde zoekt een weg naar buiten en krijgt vorm door een veelzeggende maar ingehouden glimlach.

Botic van de Zandschulp schudt aan het net de hand van zijn gedesillusioneerde tegenstander en bedankt – ingetogen – het publiek. Hij heeft opnieuw een klinkende overwinning behaald. Alweer eentje die hij aan zijn afgelopen jaar uitgedijde palmares toevoegde. Hij zorgde er in 2021 voor dat niemand meer om hem heen kon.

Wat beschouw je als je mooiste overwinning tot nu toe?
‘Dat is toch wel de wedstrijd tegen Diego Schwartzman bij de US Open, toen nummer 14 van de wereld. Je staat vanuit de kwalificaties in de vierde ronde van een Grand Slam en op een showcourt in New York. De hele ambiance inspireerde me, maar hem ook. Ik kwam met 2-0 voor in sets, maar je weet dat hij nooit opgeeft. Dat is de basis van zijn spel. Hij kwam in sets langszij maar in de vijfde set sleepte ik die partij er toch nog uit. Dan denk je niet meteen aan het feit dat je in de kwartfinale staat, maar je beseft wel dat je iets bijzonders hebt gedaan. Ik heb, denk ik, wel bewezen dat best-of-five mij wel ligt.’

Wat is er na de US Open zoal op je af gekomen?
‘Dat veel mensen iets van je willen. Er was plots veel aandacht voor mijn persoon, vooral vanuit de media. Ja, ik heb de Botic song ook gehoord, via, via. Dat is best grappig hoewel het niet helemaal mijn smaak was, haha. Verder heb ik daardoor als ik thuis ben ook minder tijd. De druk is groter geworden, maar niet vervelend. Mijn vriendin heeft vroeger zelf getennist dus ze weet dat ik veel onderweg ben. Mijn ouders hebben altijd meegeleefd. Die zijn het gewend dat ik er bijna nooit ben.’

Wat zijn de doelen voor 2022?
‘Ik heb mijn seizoen afgesloten op de 57ste plaats. Dat vraagt om meer. Het eerste doel is het bereiken van de top50. Ik heb de smaak te pakken nu ik al enige ervaring heb opgedaan in het ATP-circuit bij de grote jongens. Ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken nu ik een heel seizoen op de ATP Tour ga spelen. Ik kijk ernaar uit. De afgelopen weken heb ik van enkele goede spelers gewonnen. Dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst. Ik kan wel stellen dat ik mijn niveau van de US Open heb kunnen bevestigen.’

Op welke baansoort komt jouw spel het beste tot zijn recht?
‘Ik moet nu natuurlijk wel zeggen het hardcourt dat in New York ligt, haha. Dat ben ik bijna verplicht. In alle eerlijkheid maakt het mij niet zo gek veel uit.’

Wil je het hele interview lezen ga dan naar de site van TENNiS Magazine en kies voor een abonnement of los nummer.

Het interview met Botic van de Zandschulp is gemaakt door Jon Visbeen en staat in editie 6/7 van 2021. Fotografie Henk Koster.