Foto Lesley 1

Deze Nederlanders gaan voor kwalificatie Australian Open

Het kwalificatietoernooi voor de Australian Open telt zeven Nederlanders in het schema. Drie mannen en vier vrouwen. Zij moeten drie loodzware wedstrijden zien te winnen om een plekje in het hoofdtoernooi van het Grand Slamtoernooi, dat op 17 januari start, te bemachtigen. Een overzicht van de loting.

Robin Haase – Andrej Martin (1-0)
De nummer één van de plaatsingslijst zal balen dat hij een plekje te kort kwam om direct tot het hoofdtoernooi te worden toegelaten. Voor de speler die de topseed in de kwalificaties loot is het ook geen pretje. Laat het nu net Robin Haase zijn die de sterkste speler in de eerste ronde van het schema treft. De Slowaak Andrej Martin is de huidige nummer 116 van de wereld. Haase is op het moment terug te vinden op plaats 230. De enige ontmoeting tussen de 34-jarige Haase en zijn twee jaar jongere tegenstander was in 2016. Op het gravel in Rome won de Hagenaar in straight sets.

Tekst gaat verder onder de video.

Jesper de Jong – Akira Santillan (0-0)
Debutant Jesper de Jong treft in de openingsronde Akira Santillan. De in Tokio geboren Australiër heeft van de organisatie een wildcard ontvangen. De 335ste plaats op de wereldranglijst is voor de 24-jarige Antillan niet goed genoeg om direct in de kwalificaties van zijn thuis Grand Slam te komen. De honderd plaatsen hoger geplaatste De Jong bereikte vorige week de halve finale van een challengertoernooi en is in goede vorm. Het wordt de eerste ontmoeting tussen de spelers die beiden hun eerste opwachting maken in Melbourne.

Tim van Rijthoven – Facundo Mena (0-0)
Net als De Jong gaat ook Tim van Rijthoven voor het eerst in actie komen op Melbourne Park. Na enkele afmeldingen schoof de Brabander door naar een plaats in het kwalificatietoernooi. De mondiale nummer 261 treft in de eerste ronde Facundo Mena. De 29-jarige Argentijn heeft meer ervaring dan de vijf jaar jongere Van Rijthoven, maar speelde ook nog nooit in het hoofdtoernooi van de Australian Open. Mena is terug te vinden op plek 209 van de ATP-ranglijst.

Tekst gaat verder onder de video.

Lesley Pattinama-Kerkhove – Yue Yan (0-0)
Nog niet eerder wist Lesley Pattinama-Kerkhove zich te kwalificeren voor de Australian Open. De 30-jarige speelster heeft wel ervaring door succesvolle kwalificaties voor Wimbledon (2x) en Roland Garros. De eerste horde voor Pattinama-Kerkhove van eventueel drie luistert naar de naam Yue Yan. De 23-jarige Chinese staat met plaats 199 net binnen de top200 van de WTA Tour, maar wel bijna vijftig plekken lager dan de Zeeuwse. Het wordt hun eerste ontmoeting.

Arianne Hartono – Talia Gibson (0-0)
Arianne Hartono ontmoet in de openingsronde thuisspeelster Talia Gibson. De pas 17-jarige Australische staat aan het begin van haar carriere en is met behulp van een wildcard tot het kwalificatietoernooi toegetreden. De duizend plaatsen hoger bivakkerende Hartono maakt ook haar debuut in een voorronde van een Grand Slam. De 25-jarige Meppelse speelde nog niet eerder tegen Gibson.

Indy de Vroome – Urszula Radwanska (1-0)
Indy de Vroome wacht nog op een eerste optreden in een hoofdschema van een Grand Slam. Haar tegenstandster in de eerste ronde van de kwalificaties heeft veel ervaring in het spelen op het hoogste podium. Urszula Radwanska deed mee aan alle majors, maar kwam voor het laatst in 2016 op de Australian Open in actie. In 2019 troffen De Vroome en Radwanska elkaar al eens. De Brabantse won het duel tegen de zus van voormalig wereldtopper Agnieszka Radwanska in twee sets.

Richel Hogenkamp – Anna-Lena Friedsam (0-0)
De laatste keer dat de naam van Richel Hogenkamp in het hoofdtoernooi verscheen was in 2018. Om voor de derde keer het hoofdschema te bereiken dient ze als eerste zien te winnen van Anna-Lena Friedsam. De 24-jarige Duitse is in de kwalificaties het twintigste reekshoofd. Friedsam boekte in 2016 haar beste Grand Slamresultaat door in Melbourne de vierde ronde te bereiken. Het wordt een eerste treffen tussen Hogenkamp en Friedsam.

Meer informatie, uitslagen en planning van de Australian Open vind je hier.