HK211219 126

Australian Open: Tegenstanders Rus, Van de Zandschulp en Griekspoor bekend

In de pot voor de loting van het enkelspel van de Australian Open zaten drie Nederlandse namen. Arantxa Rus, Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor. Dit drietal was op basis van hun ranking verzekerd van een plaatsje bij het eerste Grand Slamtoernooi van het jaar, dat maandag 17 januari begint.

Rus, Van de Zandschulp en Griekspoor konden gezelschap krijgen van meer landgenoten, want Indy de Vroome, Arianne Hartono, Richel Hogenkamp en Jesper de Jong waren nog één winstpartij in het kwalificatietoernooi verwijderd van plaatsing.

Uiteindelijk lukte het alleen de 25-jarige Hartono om zich voor haar eerste Australian Open hoofdtoernooi te plaatsen. Amanda Anisimova is daarin haar tegenstandster.

Loting
De 31-jarige Rus staat voor haar zesde deelname. Bij haar eerste optreden in 2011 haalde ze de tweede ronde. Haar beste prestatie in Melbourne herhaalde ze in 2020. Vorig jaar was de openingsronde meteen het eindstation. Om opnieuw in de tweede ronde te komen dient Rus te zien af te rekenen met haar voormalige dubbelpartner Tamara Zidansek.

Van de Zandschulp maakte vorig jaar bij elk Grand Slam zijn debuut. Zo ook op de Australian Open waar hij in de eerste ronde niet was opgewassen tegen de jonge Spanjaard Carlos Alcaraz. De ervaring van een kwartfinale op de US Open heeft Van de Zandschulp inmiddels in zijn tas. Om een dergelijk huzarenstukje te herhalen begint zijn route in Melbourne tegen Jan-Lennard Struff.

Griekspoor maakte in 2020 in Australië zijn debuut op een Grand Slam. Een jaar later volgde Wimbledon en de US Open, waar hij een ronde wist te winnen. Om voor het eerst in Melbourne een zege te boeken moet hij zien te winnen van de ervaren Fabio Fognini.

Bij het voorbereidingstoernooi in Melbourne eerder deze maand liep Griekspoor een voetblessure op. Hij kon daardoor zijn partij tegen Rafael Nadal niet spelen en trok zich terug voor het toernooi in Adelaide.

De Australian Open is van 17 tot en met 30 januari. Titelverdedigers zijn Naomi Osaka en Novak Djokovic.

Meer informatie, uitslagen en planning vind je hier.

De wedstrijden worden live uitgezonden via Eurosport en de Eurosport Player.