Davis Cup Botic backhand

Van de Zandschulp en Griekspoor zorgen voor maximale voorsprong tegen Uruguay

De eerste dag van het Davis Cupduel tussen Uruguay en Nederland is achter de rug. Op het centre court van de Carrasco Lawn Tennis Club in Montevideo heeft het TeamNL Davis Cupteam een grote stap gezet richting de overwinning.

Het team onder leiding van Paul Haarhuis leidt halverwege het treffen met 2-0 door zeges van Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor.

Van de Zandschulp toonde tegen Francisco Llanes dat hij zijn goede vorm van de US Open niet kwijt is. Ondanks de wisseling van ondergrond van hardcourt naar gravel kwam de mondiale nummer 62 niet in de problemen tegen de 19-jarige Uruguayaan, die precies 1200 plaatsen lager op de ranglijst is terug te vinden.

De nieuwe kopman van Oranje, die pas aan zijn tweede optreden in het landentoernooi begon, speelde een bijna foutloze wedstrijd. Lange tijd leek zelfs een double bagle (6-0 6-0) in de maak, maar na tien gewonnen games door Van de Zandschulp behield Llanes met moeite zijn servicegame.

De thuisspeler kreeg wat meer zelfvertrouwen en wist door een break en opnieuw servicewinst zijn aantal games naar drie te brengen. De zege voor Van de Zandschulp kwam echter nooit in gevaar, want de 25-jarige Veenendaler stelde bij 4-3 orde op zaken. Hij won twee games op rij en op zijn eerste wedstrijdpunt was het direct raak: 6-3.

Griekspoor
De 1-0 voorsprong zorgde ervoor dat Griekspoor met minder druk de baan op kon voor het tweede enkelspel. Tegen Martin Cuevas, de jongere broer van Pablo Cuevas, ging het tot 4-4 gelijk op. De negende game wist Griekspoor te breken en vervolgens de set met 6-4 op eigen service naar zich toe te trekken.

De 25-jarige Nederlander trok het momentum door naar het begin van de tweede set. Griekspoor pakte een break voorsprong. Behield die marge tot aan 5-4 en mocht serveren voor zijn eerste winst in een Davis Cupwedstrijd. Dit verliep echter niet vlekkeloos en hij keek snel tegen een 0-40 achterstand aan. Hij werkte de breakpunten weg, maar moest even later op het vijfde breakpunt toch zijn servicegame inleveren.

Griekspoor herpakte zich snel. Brak zijn tegenstander en mocht bij 6-5 opnieuw proberen de partij op eigen service naar zich toe te trekken. Opnieuw lukte dit ondanks een wedstrijdpunt niet en moest een tiebreak de beslissing in het tweede bedrijf brengen.

Cuevas vocht voor zijn laatste kans en pakte met enkele fraaie punten een 5-3 voorsprong. Griekspoor nam het initiatief en wist met drie punten op rij een tweede wedstrijdpunt te realiseren, maar deze werd middels een lange rally opnieuw weggewerkt door de Uruguayaan, waardoor er bij 6-6 werd gewisseld van speelhelft. De Nederlander bleef koel en trok uiteindelijk de tiebreak met 8-6 en daarmee de winst naar zich toe.

Door de twee zeges in het enkelspel heeft Nederland een uitermate luxe uitgangspositie om op de tweede speeldag het winnende derde punt binnen te slepen.

Zondag wordt het Davis Cupduel om 15.00 uur Nederlandse tijd hervat. Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop nemen het dan in de derde partij op tegen Pablo Cuevas en Ariel Behar.

Vervolgens is het weer de beurt aan de singelaars. Griekspoor speelt dan tegen Llanes en Van de Zandschulp treft Cuevas.

De winnaar van deze interland plaatst zich voor de Davis Cup Qualifiers 2022 en is daarmee één ronde verwijderd van de Finals.

De wedstrijden zijn zondag live te zien via toptennis.tennis.nl en ZiggoSport.