HK210602 255

US Open opmars Van de Zandschulp brengt hem in top100

De opmars van Botic van de Zandschulp op de US Open duurt voort. Afgelopen nacht wist hij de vierde ronde te bereiken door de linkshandige Argentijn Facundo Bagnis met 3-6 6-0 6-2 6-2 te verslaan. Voor een plek in de kwartfinale treft de 25-jarige Veenendaler opnieuw een Argentijn. De als elfde geplaatste Diego Schwartzman zal zondag zijn tegenstander zijn.

Opvallend is dat Van de Zandschulp in de zes partijen die hij in Flushing Meadows speelde telkens de openingsset verloor. Het lijkt er op dat de US Opendebutant eerst zijn tegenstander moet ontdekken, voordat hij pas echt op stoom komt. Desalniettemin heeft hij inmiddels drie wedstrijden in het kwalificatietoernooi en drie in het hoofdtoernooi gewonnen.

Van de Zandschulp volgt met het bereiken van de laatste 16 op een Grand Slamtoernooi Sjeng Schalken op. De Limburger was de laatste Nederlandse man die in 2004 de tweede week op een major haalde.

Van de Zandschulp maakte dit jaar bij de Australian Open pas zijn Grand Slamdebuut. Hij verloor in Melbourne in de openingsronde, maar wist op Roland Garros en Wimbledon een ronde te winnen.

Door zijn goede resultaten zal hij op de nieuwe wereldranglijst, die maandag 13 september verschijnt, zijn naam bij de beste honderd spelers zien staan. Mocht hij in de vierde ronde worden uitgeschakeld dan zal dat plaats 89 zijn.

Maar wie weet zit er nog meer in het vat voor de hardhitter...