Tokyo 2020 Paralympics. Training. Sessions 654714 Tokyo 2020 Paralympics. Training. Sessions Credit Ando Llamera

De Groot nog een zege verwijderd van historie

Diede de Groot heeft op indrukwekkende wijze de finale van de US Open bereikt. De absolute nummer één van de wereld toonde tegen Aniek van Koot haar suprematie. Ze versloeg de Nederlandse nummer twee in de halve finale met 6-1 6-0.

Net als in de eindstrijd van de Australian Open en Roland Garros is Yui Kamiji uit Japan ook de laatste tegenstandster van De Groot in New York. Beide eerdere finales werden gewonnen door de 24-jarige Woerdense, die vervolgens ook Wimbledon en de Paralympische Spelen op haar naam schreef.

Door haar geweldige prestaties in 2021 betekent dat bij winst zondag op Flushing Meadows De Groot het Golden Slam te pakken heeft. Dit houdt in: alle vier Grand Slamtoernooien plus een gouden medaille in één kalenderjaar veroveren.

Tot nu is het alleen Steffi Graf gelukt. De illustere Duitse presteerde dit in 1988.

Opvallende genoeg moet De Groot het nieuws over deze unieke prestatie delen met Dylan Alcott. De Australiër kan dit weekend een Golden Slam op zijn naam schrijven in het onderdeel Quads.

Dubbelfinale
Voor De Groot is er voorlopig nog geen tijd om zenuwachtig te worden voor de enkelspelfinale. Eerst staat nog de eindstrijd in het dubbelspel op het programma. Samen met Van Koot neemt ze het op tegen Kamiji en Jordanne Whiley.

In de finale van het dubbelspel in de Quads nemen Niels Vink en Sam Schöder het op tegen Alcott en Heath Davidson. Dit is een herhaling van de Paralympische eindstrijd. In Tokio waren het Vink en Schröder die het goud wonnen.

In het enkelspel versloeg Vink zijn dubbelmaatje en dat gaf hem een plaats bij de laatste vier. De Brit Andy Lapthorne is zijn tegenstander voor een plek in de finale.

Meer informatie over de US Open vind je hier.

De wedstrijden zijn live te zien via de Eurosport Player.