HK210602 258

Knokken in bloedheet New York voor ultieme plek in hoofdtoernooi

Na een jaar absentie door de coronamaatregelen staat deze week het kwalificatietoernooi voor de US Open weer op het programma. Publiek is echter nog niet toegestaan.

Op het spel staan 16 plekken in het hoofdschema. Arantxa Rus en Tallon Griekspoor komen op basis van hun ranking als enige landgenoten in aanmerking voor rechtstreekse plaatsing in het enkelspel voor het laatste Grand Slam van het jaar.

Dat geldt niet voor Botic van de Zandschulp, Robin Haase, Lesley Pattinama-Kerkhove, Richel Hogenkamp, Indy de Vroome en Bibiane Schoofs. Het zestal moet in een bloedheet New York drie wedstrijden zien te winnen om toegelaten te worden tot het hoogste podium.

Succesvol
Kwalificeren voor een Grand Slam lijkt Van de Zandschulp dit jaar goed af te gaan. De 25-jarige speler uit Veenendaal debuteerde dit seizoen al op de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon. Bij de laatste twee Grand Slams bereikte hij de tweede ronde. Om deze lijn voort te zetten dient Van de Zandschulp in de eerste ronde Marcelo Tomas Barrios Vera van zich af te schudden. De 23-jarige Chileen is de nummer 172 van de wereldranglijst. Van de Zandschulp staat ruim vijftig plaatsen hoger.

Meer ervaring is er te vinden bij Haase. De 34-jarige Hagenaar kwam al tien keer in het hoofdtoernooi in actie. Drie keer wist hij de tweede ronde te bereiken. Om een 11de deelname af te dwingen moet Haase zien af te rekenen met Borna Gojo. De 23 jaar geleden in Split geboren Kroaat bezet plaats 234 op de wereldranglijst en wacht nog op zijn eerste plaatsing voor een Grand Slam.

Pattinama-Kerkhove weet hoe het is om zich te kwalificeren voor een major. De mondiale nummer 155 overleefde bij de laatste editie van Wimbledon drie kwalificatierondes en boekte een zege in het hoofdtoernooi. In 2017 wist ze zich ook te plaatsen voor de US Open. Harmony Tan (WTA-138) uit Frankrijk is de eerste tegenstandster voor de 29-jarige Pattinama-Kerkhove op weg naar het hoofdtoernooi in New York.

In de stad die nooit slaapt voelt Hogenkamp zich gezien haar resultaten prettig. De Doetinchemse haalde in 2016 de tweede ronde en deed ook in 2017 en 2019 mee in het hoofdtoernooi. De Britse Samantha Murray Sharan is de eerste tegenstandster in het kwalificatietoernooi voor de 29-jarige Hogenkamp.

Schoofs treft net als Hogenkamp een speelster uit Groot-Brittannië. Emma Raducanu was afgelopen Wimbledon de sensatie van de natie door uit het niets de vierde ronde te bereiken. Inmiddels is de 18-jarige speelster uit Londen opgeklommen naar de 150ste positie op de WTA-ranglijst. Schoofs kampte lange tijd met een rugblessure en maakt haar rentree op de wedstrijdbaan.

Wie ook een gedeelte van haar loopbaan aan de kant stond is De Vroome. De 25-jarige Brabantse kampte lange tijd met de ziekte van Lyme. In New York probeert ze zich voor de eerste keer in haar carrière te plaatsen voor een Grand Slamtoernooi. Dan moet ze in ieder geval in de openingsronde zien te winnen van En-Shuo Liang (WTA-243). De twintigjarige Taiwanese staat veertig plaatsen lager op de ranglijst dan De Vroome.

Het kwalificatietoernooi op het Billie Jean King National Tennis Center start dinsdag om 17.00 uur Nederlandse tijd en is te zien via de Eurosport Player.

Meer informatie, planning en uitslagen van de US Open vind je hier.