HK190706 020

Wimbledon: Bertens tegen Kostyuk; Griekspoor ontmoet Zverev

Na een jaar afwezigheid is Wimbledon begonnen.

Novak Djokovic opende maandag 28 juni als titelverdediger traditiegetrouw het centre court. Simona Halep zegde op het laatste moment af. De winnares in het vrouwenenkelspel van 2019 heeft nog teveel last van haar kuitblessure.

Nederland telde vijf deelnemers in het enkelspel: Kiki Bertens, Arantxa Rus en de qualifiers Lesley Pattinama-Kerkhove, Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp. Laatstgenoemde verloor weliswaar in het kwalificatietoernooi, maar mag als lucky loser toch aantreden op het heilige gras.

Bertens maakte dit jaar voor de laatste keer haar opwachting op de All England Lawn Tennis Club. Nederlands beste speelster ooit stopt aan het einde van het jaar.

De 29-jarige Bertens opende haar laatste Wimbledon tegen Marta Kostyuk. De 18-jarige speelster uit Oekraïne maakt haar debuut in Londen. De nummer 67 van de wereld is bezig aan een uitstekend seizoen waar ze op Roland Garros de vierde ronde haalde.

De eerste ontmoeting tussen de als 17de geplaatste Bertens, die in 2018 de kwartfinale op Wimbledon bereikte, en Kostyuk werd gewonnen door de Oekraïnse met 6-3 6-4.

Rus en Pattinama-Kerkhove
De loting heeft Rus in de openingsronde gekoppeld aan Maria Sakkari. De 25-jarige Griekse speelde twee weken geleden nog de halve finale op Roland Garros. Sakkari steeg door haar beste Grand Slamresultaat naar plaats 18 op de mondiale ranglijst. Op Wimbledon reikte ze tweemaal tot de derde ronde. Ook voor Rus geldt de derde ronde als beste resultaat aan de Church Road in het zuidwesten van Londen.

De onderlinge ontmoetingen bracht de als 15de geplaatste Sakkari de stand naar 3-0, door met 6-1 6-1 te winnen.

Wie de tegenstandster voor Pattinama-Kerkhove zou worden liet nog even op zich wachten. Door de regen eerder in de week werden de qualifiers later op vrijdag in het schema geplaatst. Tweevoudig Grand Slamkampioene Svetlana Kuznetsova werd uiteindelijk aan Pattinama-Kerkhove gekoppeld en in twee sets verslagen.

Voormalig winnares Garbine Muguruza wacht in de tweede ronde.

Bekijk hier de complete loting in het vrouwenenkelspel.

Dubbelspel
Bertens en Pattinama-Kerkhove spelen samen het dubbelspel. Zij nemen het in de eerste ronde op tegen het koppel Kovinic/Peterson.

Samen met Matwé Middelkoop komt Bertens ook in actie in het gemengddubbelspel. Ze nemen het op tegen het Australische duo Stosur/Ebden.

Demi Schuurs en haar vaste partner Nicole Melichar zijn als vierde geplaatst. Zij vinden het Roemeense duo Mitou/Niculescu tegenover zich.

Aan de zijde van Wesley Koolhof heeft Schuurs een bye in de eerste ronde van het mixdubbel.

Rus vormt met Viktoria Kuzmova een team. Zij treffen het Britse wildcardkoppel Broady/Burrage. Dubbelspecialiste Rosalie van der Hoek heeft Bernarda Pera gestrikt. Samen met de Amerikaanse speelt zij tegen het Spaanse tandem Badosa/Sorribes Tormo.

Bekijk hier de complete loting in het vrouwendubbelspel.

Van de Zandschulp en Griekspoor (foto) maken beiden hun debuut op Wimbledon. Laatstgenoemde had zomaar eens op het centre court, waar Richard Krajicek 25 jaar geleden geschiedenis schreef door de titel te winnen, kunnen aantreden. De Nederlandse nummer één trof namelijk wereldtopper Alexander Zverev.

De als vierde geplaatste Duitser is in goede vorm en reikte bij de laatste drie Grand Slams tot diep in de tweede week. Bij de US Open vorig jaar was hij finalist. Op de Australian Open aan het begin van dit seizoen reikte hij tot de laatste acht en op Roland Garros kwam hij tot de halve finale. Op Wimbledon is de vierde ronde in 2017 zijn beste resultaat.

De nummer zes van de wereld was de torenhoge favoriet tegen debutant Griekspoor. En maakte die status op Court 1 waar door in straight sets te winnen van zijn leeftijdsgenoot.

Van de Zandschulp had het geluk om de vrijgekomen plaats van Dominic Thiem voor de loting in te vullen. Hij maakt daarmee net als eerder dit jaar op de Australian Open en Roland Garros zijn debuut in het hoofdtoernooi.

Zijn naam werd gekoppeld aan Gregoire Barrere. De 27-jarige Fransman bleef in tegenstelling tot Van de Zandschulp wel ongeslagen in het kwalificatietoernooi. De nummer 133 van de wereld kan goed uit de voeten op gras. Hij reikte in 2019 als qualifier tot de tweede ronde van het hoofdschema.

Van de Zandschulp en Barrere speelden nog niet eerder tegen elkaar. De eerste ontmoeting werd gewonnen door de Nederlander in vier sets: 6-2 6-7(4) 6-1 7-6(3). Matteo Berrittini wacht voor Van de Zandschulp in de tweede ronde.

Bekijk hier de complete loting in het mannenenkelspel.

Dubbelspel
De hoogstgeplaatste landgenoten in het mannendubbelspel zijn Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer. De nummers tien van de plaatsingslijst openen hun toernooi tegen het Brits/Finse duo Glasspool/Heliovaara. In het gemengddubbel heeft Rojer samen met Andreja Klepac een bye in de openingsronde.

Matwé Middelkoop en Sander Arends spelen tegen het duo Begemann/Melzer.

Robin Haase vormt samen met Andrey Golubev een koppel. De Kazach reikte op Roland Garros nog tot de dubbelspelfinale. Het gelegenheidsduo neemt het in de openingsronde op tegen het koppel Demoliner/Gonzalez.

Bekijk hier de complete loting in het mannendubbelspel.

De wedstrijden zijn vanaf maandag live te volgen via Eurosport, Ziggo Sport en de Eurosport Player.

Meer informatie, uitslagen en planning vind je hier.