HK 2019 Libema centrecourt

Toernooidirecteur Hunze kijkt vooruit naar Libéma Open 2022

In een normale wereld zonder pandemie zou deze week het grastoernooi van Rosmalen plaatsvinden. Maar de groene tennisbanen op het Autotron ’s-Hertogenbosch blijven leeg.

Het verschuiven van Roland Garros deed toernooidirecteur Marcel Hunze besluiten om net als in 2020 af te zien van de organisatie.

Het gravel Grand Slam is door COVID-19 een week vooruit geschoven naar 30 mei tot 15 juni, waardoor het grastoernooi in Brabant in de tweede week van Parijs zou vallen. Concurrerende grastoernooien in deze week, Stuttgart en Nottingham, besloten wel door te gaan. ‘Dat is hun keuze en die respecteer ik uiteraard. De verschuiving van Roland Garros heeft ons de laatste duw gegeven om het evenement opnieuw af te gelasten. De echte toppers halen in Parijs de tweede week. Ik kan niet op het laatste moment nog spelers laten invliegen. Dus ook in de aanloop naar het toernooi kon ik niet communiceren welke toppers naar Rosmalen komen. De afweging was moeilijk omdat ook wij de poorten graag hadden opengezet voor de spelers. Het is helaas niet anders’, aldus toernooidirecteur Marcel Hunze in TENNiS Magazine.

Voor de toernooilicenties heeft de tweede opeenvolgende annulering volgens Hunze geen consequenties. ‘Verleden jaar was het overmacht. Niemand mocht iets organiseren. Het was een bijna geheel verloren sportjaar. Dit jaar lag het iets anders omdat het eventueel wel had gekund. De ATP en WTA moesten de afgelasting goedkeuren en dat is gebeurd. Dus ook dat heeft geen consequenties wat licenties betreft.’

De sponsors hebben begrip voor de situatie en zijn in coronatijd niet snel van de kar gesprongen. Zij beseffen ook dat iedereen in datzelfde karretje zit en dat er geen sprake is van onwil. ‘De exposure voor onze partners bestaat uit hospitality en sfeerbeleving bij een dergelijk evenement. Als zij hun relaties niet kunnen uitnodigen en er is behalve spelers en officials niemand op het park dan hebben zij er ook weinig te zoeken.’

Voor de editie van dit jaar had de organisatie de toppers Daniil Medvedev en Kiki Bertens vastgelegd. Ook zij lieten Hunze weten het besluit te betreuren maar ze toonden daarvoor alle begrip.

Hunze hoopt de komende jaren qua kaartverkoop nog betere zaken te kunnen doen nu de tennissport sinds het uitbreken van corona in de lift zit. Krommer kun je het eigenlijk niet bedenken: tennis is met een revival bezig, maar de mensen kunnen niet naar het op-een-na-grootste internationale toernooi in Nederland. ‘Dat is sneu maar ik heb de teleurstelling al achter me gelaten. Als iets niet kan dan kan het niet. Een toernooi van dergelijke omvang vergt zeker tien maanden voorbereiding. Ik heb nu iets meer tijd en gebruik die om straks, in 2022, een memorabele aflevering van Libéma Open neer te zetten.’

Dit artikel is een gedeelte uit een groot interview in TENNiS Magazine. Het extra dikke zomernummer ligt vanaf nu in de winkels.

Libéma Open vindt plaats van 4 tot en met 12 juni 2022.

Meer informatie vind je op www.libema-open.nl