De Jong

Belangrijke terugkeer ITF World Tennis Tour Den Haag

In het rijtje met internationale toernooien in Alkmaar, Den Haag, Amstelveen en Amersfoort is het ITF World Tennis Tour The Hague powered by Burgersdijk Tennis na een jaar afwezigheid in verband met de corona pandemie van maandag 28 juni tot en met zondag 4 juli terug op de kalender. ‘We wisten pas een maand geleden definitief dat het toernooi door mocht gaan.’

Toernooidirecteur Mark-Paul Burgersdijk heeft de ervaring van twee eerdere edities, maar in die draaiboeken staat niets over corona protocollen. ‘Uit veiligheidsoverwegingen is het bijvoorbeeld belangrijk dat de spelers en de reguliere gebruikers van het sportcentrum van elkaar gescheiden blijven. Sportcentrum de Rhijenhof mag na een lange lockdown weer binnensport aanbieden. Het is daarom belangrijk dat het gedurende het evenement toegankelijk blijft voor hun eigen sporters. De maatregelen die wij hebben genomen zijn door de ITF en de gemeente op aanbeveling van NOC*NSF en de KNLTB goedgekeurd.’

Op Sportcentrum de Rhijenhof zal de internationale subtop bij zowel de mannen als de vrouwen op jacht gaan naar belangrijke punten voor de wereldranglijst. Arantxa Rus won in 2019 de derde editie van het met 25.000 dollar gedoteerde evenement. Matias Zukas was twee jaar geleden in de mannenenkelspelfinale de betere van Ryan Nijboer.

Het vrouwentoernooi bestaat uit speelsters tussen plek 180 en 300 op de wereldranglijst. De enige Nederlandse die op basis van de ranglijst direct is toegelaten is Richel Hogenkamp. De Doetinchemse krijgt gezelschap van Suzan Lamens (foto) en Arianne Hartono, die met een wildcard worden toegelaten.

Het schema bij de mannen telt meer rood, wit en blauw. Tim van Rijthoven, Jesper de Jong, Jelle Sels en Nederlands kampioen Gijs Brouwer zijn in de Hofstad van de partij. Het viertal wordt door de organisatie middels een wildcard aangevuld met voormalig finalist Nijboer.

‘De Nederlandse spelers moeten in hun eigen land internationale toernooien kunnen spelen. Daarom ben ik ook zo blij dat we het ITF World Tennis Tour The Hague in deze tijd kunnen organiseren. Den Haag heeft immers een traditie van toptennis in de regio. Dat we met het toernooi de kans bieden aan de groep tussen plaats honderd en vierhonderd op de ranking om te kunnen spelen is belangrijk. Dit is ook goed voor de spelers die daar weer onder zitten. Dat zij zien wat er voor nodig is om internationaal door te breken’, aldus Burgersdijk.

Publiek
Vanaf zaterdag 26 juni worden nieuwe versoepelingen door de overheid van kracht. Dat betekent dat publiek bij sportwedstrijden weer mogelijk is.

De toegang bij het ITF-toernooi in Den Haag is gratis. Wel moeten tennisliefhebbers de 1,5 meter maatregel in acht nemen. ‘De locatie is zodanig ruim opgezet dat, zeker doordeweeks, we geen problemen verwachten met 1,5 meter afstand houden. Mensen die willen komen kijken hoeven zich daar absoluut geen zorgen over te maken. Iedereen is welkom.’

Burgersdijk en zijn team is er klaar voor om spelers en publiek te laten genieten van toptennis. Voor zowel speler als tennisliefhebber zal het een genot zijn om weer op een goedgevuld centre court aanwezig te zijn. 

Wat ook vertrouwd aanvoelt is de terugkeer van de traditionele Kidsday op woensdag. Kinderen tot 12 jaar kunnen zich op de website aanmelden voor deze leuke middag (13.30 – 15.30 uur), die wordt georganiseerd door Burgersdijk Tennis in samenwerking met het promotieteam van de KNLTB.

Meer informatie, uitslagen en speelschema's van de ITF World Tennis Tour Den Haag vind je op www.worldtennisthehague.com.

Livestreams aangeboden door de ITF vind je hier.