HK210416 0489

Rus verliest ITF-finale in extremis van Russin

De finale van het ITF-toernooi in La Bisbal D'Emporda tussen Arantxa Rus en Irina Khromacheva uit Rusland is in extremis in het voordeel van de Russin beslist: 6-4 1-6 7-6(8).

De route naar de eindstrijd liep voor de als eerste geplaatste Rus als een trein. Zonder een set te verspillen bereikte de 30-jarige speelster de eindstrijd. Tegen de eveneens linkshandige Khromacheva moest Rus echter de openingsset aan haar vier jaar jongere tegenstandster laten.

In het tweede bedrijf wist Rus haar foutenlast flink naar beneden bij te stellen en anticipeerde ze steeds beter op de dropshots van haar tegenstandster. Als Rus overigens elke keer een euro zou krijgen wanneer ze achter een dropshot aan moest dan had ze haar prijzengeld flink kunnen opschroeven. De tweede set ging dan ook probleemloos met 6-1 naar de Nederlandse nummer twee.

Thriller
De beslissende set leek ook een eenzijdig verhaal te worden toen Rus met 3-0 leidde en zelf mocht serveren voor 4-0. Vanaf dat moment veranderde het plot van de wedstrijd in een echte pageturner. De dropshots van Khromacheva bleven maar komen en de conditie van de anders zo onvermoeibare Rus werd flink op de proef gesteld. De in Moskou geboren speelster verkleinde haar achterstand tot maar één game toen Rus bij 5-4 voor de titel mocht serveren.

Dit lukte echter niet en Rus leverde op love haar opslaggame in, waarna twee games later een tiebreak de beslissing moest brengen. De eerste twee punten waren voor de Nederlandse, maar Khromacheva pakte de volgende vijf. Bij 6-4 keek Rus tegen twee wedstrijdpunten aan, maar werkte ze beiden met vechttennis knap weg. Na een derde wedstrijdpunt te hebben overleefd, was Rus bij 8-7 nog maar één punt verwijderd van haar eerste titel in 2021, maar opnieuw werd een dropshot haar te machtig. Op het vierde matchpoint van Khromacheva serveerde Rus een dubbele fout, waarna de voormalig nummer 89 van de wereld het uitschreeuwde van geluk.