Kiki Bertens bij het net

Nederland en China na eerste speeldag in balans

Het TeamNL Billie Jean King Cupteam heeft op de eerste dag van het play-offduel tegen China één punt binnengehaald. Kiki Bertens won in straight sets haar single. Arantxa Rus moest de zege in drie sets aan haar tegenstandster laten, waardoor Oranje zaterdag op jacht moet naar twee winstpunten voor de totaalzege.

Bertens trof Xinyu Wang voor de eerste keer in haar loopbaan. De 19-jarige Chinese maakte haar debuut voor China. Bertens, die tien jaar ervaring in het landentoernooi mee de baan op nam, brak direct de servicegame van haar tegenstandster. Dit herhaalde de kopvrouw van Nederland in de derde game, waardoor ze een 3-0 voorsprong nam.

Serviceverlies van Bertens bracht Wang op het scorebord. De nummer 146 van de wereld behield haar aansluitende opslaggame en kwam terug tot 3-2. Vanaf dat moment toonde Bertens haar ervaring op het gemalen baksteen. Waar de Wateringse steeds beter bewoog bleef Wang onwennig op de trage gravelbaan. Bertens pakte opnieuw drie games op rij en had na iets meer dan een half uur de openingsset met 6-2 in de tas.

De setwinst leek bevrijdend te werken voor de Nederlandse nummer één. Bertens speelde losser en bevestigde het krachtsverschil door de wisselvallige Wang geen enkele game meer te gunnen: 6-0.

Gesteund door de 1-0 voorsprong betrad Arantxa Rus de baan van de Maaspoort in ‘s-Hertogenbosch. Het was echter Xiyu Wang die de toon van de muziek bepaalde. De linkshandige debutante timmerde er in de openingsset op los en liet Rus, met winners vanuit alle hoeken van de baan, met 6-1 kansloos.

Stoïcijns begon de dertigjarige Rus aan het tweede bedrijf in de wetenschap dat haar tien jaar jongere tegenstandster nog weleens wisselvallig kan zijn. Rus en Wang speelden namelijk de laatste maanden al drie keer eerder tegen elkaar. Rus wist twee confrontaties te winnen.

Zo geschiedde. Wang maakte meer en meer fouten, waardoor Rus een 3-0 voorsprong kon pakken. De service van Rus draaide, op een paar voetfouten na, goed. Vooral op de belangrijke momenten, waardoor de Nederlandse nummer twee uitliep naar 5-2 en de set bij 5-3 soeverein uitserveerde: 6-3.

Het momentum nam Rus mee naar de beslissende set door direct de opslaggame van Wang af te snoepen. Doordrukken lukte niet, maar dat kwam mede doordat Wang haar precisie in haar kiezelharde groundstrokes hervond. De Chinese nummer 134 van de wereld nam het initiatief en dat bezorgde haar een 4-1 voorsprong.

Gesteund door de marge kon Wang haar aanvallende baselinespel met name op de belangrijke punten in de game doorzetten. Rus knokte om de Chinese telkens een extra bal te laten slaan, maar kwam niet meer onder de druk uit. Wang won op haar tweede wedstrijdpunt de beslissende set met 6-2 en zette de bezoekers daarmee naast Nederland.

Nederland en China kunnen zich opmaken voor een cruciaal treffen op zaterdag. Bertens en Rus nemen het dan op tegen de andere Wang, waarna een dubbelspel tussen Schuurs/Pattinama-Kerkhove en Zhang/Zheng op het programma staat.

De tweede speeldag start om 13.00 uur en is live te zien via Ziggo Sport Tennis en op toptennis.tennis.nl.