HK200930 006

Internationaal gravelseizoen van start

Glijden, topspin, gekleurde sokken en dropshots. Het internationale gravelseizoen gaat van start.

Het lijstje met locaties klinkt deze week als een pagina uit een reisgids met plekken die je gezien moet hebben; South Carolina, Bogota, Marbella, Sardinië en Split.

Kiki Bertens zou weer op haar favoriete en vertrouwde gemalen baksteen haar kunsten vertonen. De laatste drie wedstrijden op hardcourt verliepen voor de nummer 11 van de wereld niet naar wens. Daar moest op het groene gravel van Charleston verandering in komen.

Succes bij de Volvo Car Open in de staat South Carolina staat bij de Wateringse nog vers in het geheugen. In 2018 won ze hier de titel. Op dat moment was Elise Tamaëla interim-coach, omdat Raemon Sluiter door privéomstandigheden in Nederland was. Nu is Tamaëla de hoofdcoach binnen Team Bertens.

Helaas moest de nummer vier van de plaatsing zich vlak voor de start van het WTA 500-toernooi aan de Amerikaanse oostkust terugtrekken. Een blessure aan de linkerbovenbeen weerhield haar ervan om in actie te komen.

'Ik ben heel erg teleurgesteld dat ik me heb moeten terugtrekken voor de Volvo Car Open. Ik had gehoopt op tijd klaar te zijn voor het gravel, maar ik moet luisteren naar mijn lichaam', aldus Bertens.

Ashleigh Barty is de topseed in het schema van 64. Sofia Kenin en Petra Kvitova zijn respectievelijk de nummer 2 en 3 van de plaatsingslijst.

In het dubbelspel is Demi Schuurs samen met Nicole Melichar het als eerste geplaatste koppel. Het duo won in de openingsronde van CoCo Vandeweghe en Ellen Perez en treft in de kwartfinale Ons Jabeur en Anastasia Potapova.

Meer informatie over de Volvo Car Open vind je hier.

Het toernooi wordt live uitgezonden door ESPN.

Arantxa Rus is vanuit Miami afgedaald naar Bogota. In de hoofdstad van Colombia wordt de Copa Colsanitos gehouden. Dit is een WTA-toernooi in de 250-series.

De Roemeense Irina Bara is in de eerste ronde in drie sets verslagen door de als derde geplaatste Rus. Qualifier Nuria Parrizas Diaz was haar vervolgens in drie sets te machtig.

In het dubbelspel is Rus samen met Tamara Zidansek als eerste geplaatst. Zij rekenden met 11-9 in de matchtiebreak af met het koppel Tomova/Routliffe en treffen in de kwartfinale het duo Sharma/Bolsova. Rosalie van der Hoek en Arina Rodionova spelen in de kwartfinale tegen Arruabarrena/Piter.

Meer informatie over de Copa Colsanitos vind je hier.

Het toernooi wordt live uitgezonden door ESPN.

De Nederlandse mannen spelen deze week in Europa.

Matwé Middelkoop en zijn partner Marcelo Arevalo strijden in Marbella om de titel. Het duo is bij het eenmalig Spaanse ATP 250-toernooi als derde geplaatst en staan in de halve finale tegen het duo Brkic/Cacic.

David Pel en Sander Arends zijn ook in Zuid-Spanje neergestreken. Helaas verloren zij in de eerste ronde met 1-6 6-0 10-5 van het koppel Brkic/Cacic.

Meer informatie over de AnyTech 365 Andalucia Open vind je hier.

Jean-Julien Rojer was samen met Marcelo Melo de topfavoriet bij de Sardegna Open. In de hoofdstad van het prachtige eiland Sardinië wordt ook eenmalig een ATP-toernooi georganiseerd.

In de openingsronde gingen Rojer en Melo verrassend onderuit tegen thuisspelers Lorenzo Sonego en Andrea Vavassori.

Meer informatie over de Sardegna Open vind je hier.

Robin Haase komt op de ATP Challenger Tour in actie. De Hagenaar was bij het challengertoernooi in Split in de openinsronde aan Marc Polmans gekoppeld. De Australier was op het Kroatische gravel als tweede geplaatst, maar Haase was hem in drie sets de baas: 6-3 4-6 7-6(4). Qualifier Mirza Basic schakelde vervolgens de Hagenaar in twee sets uit..

Meer informatie over dit toernooi vind je hier.

Alle wedstrijden op de ATP Challenger Tour zijn via deze livestream te bekijken.