HK210416 0426

Haarhuis verwacht vuurwerk op tweede speeldag BJK Cup

Na de openingsdag van het treffen tussen Nederland en China in de play-offs van de Billie Jean King Cup is de stand in evenwicht: 1-1. Kiki Bertens versloeg Xinyu Wang met 6-2 6-0. Arantxa Rus ging met 6-1 3-6 6-2 onderuit tegen Xiyu Wang. Captain Paul Haarhuis kon leven met de gelijke tussenstand. ‘Liever waren we met een 2-0 voorsprong de tweede dag ingegaan. Zeker na de 1-0 voorsprong, maar het is niet anders. We weten wat ons te doen staat op zaterdag.’

Bertens won voor het eerst na haar rentree vorige maand een wedstrijd. De mondiale nummer 11 ging naar eigen zeggen daarmee een drempel over. ‘De eerste winstpartij heb je nodig om door te kunnen. Hier werk je hard voor op de training. Deze zege is voor mij persoonlijk heel fijn, maar natuurlijk ook voor het team. Het vertrouwen dat dit geeft neem ik mee naar morgen en de weken die komen gaan.’

Door de winst van Bertens begon Arantxa Rus haar partij tegen Xiyu Wang in de wetenschap dat ze voor het Nederlands team de voorsprong kon verdubbelen. Wang schoot echter uit de startblokken en domineerde aan het begin en einde van de partij. ‘Als je Wang tijd geeft dan is het moeilijk om onder haar druk uit te komen. Het was een gevecht en jammer dat ik die derde set niet kon pakken. Op de belangrijke momenten ging zij voor de winner en die vielen allemaal net in’, analyseerde Rus na afloop.

Zoals het er nu voor staat speelt Bertens op zaterdag tegen de kopvrouw van China en Rus tegen de speelster die door Bertens werd verslagen. Beide captains kunnen echter tot een uur voor aanvang van de eerste wedstrijd de opstelling wijzigen. Haarhuis: ‘Ik denk dat China een weloverwogen keuze heeft gemaakt om deze jonge speelsters vandaag te laten spelen. Het kan natuurlijk dat ze de speelster die verloren heeft vervangen. Dat zou ik niet eens ongunstig vinden als Arantxa morgen een tegenstandster treft die nog niet heeft gespeeld.’

De TeamNL captain was onder de indruk geraakt van zowel de rechts- als linkshandige Wang. ‘Beide speelsters raakten de bal vol en speelden aanvallend en dwingend. Ik was onder de indruk. Ik zou willen dat een stel van deze meiden van twintig jaar oud in Nederland rondlopen.’

Zaterdag wordt de ontmoeting tussen Nederland en China hervat met een duel tussen de kopvrouwen Bertens en Wang. ‘Ik verwacht goed tennis en vuurwerk in zowel de derde als vierde enkelpartij’, besloot Haarhuis de persconferentie.

Tussenstand Nederland – China 1-1

Vrijdag
Kiki Bertens – Xinyu Wang 6-2 6-0
Arantxa Rus – Xiyu Wang 1-6 6-3 2-6

Zaterdag 13.00 uur
Kiki Bertens – Xiyu Wang
Aansluitend
Arantxa Rus – Xinyu Wang
Aansluitend
Schuurs/Pattinama-Kerkhove – Zheng/Zhang

De tweede speeldag start zaterdag om 13.00 uur en is live te zien via Ziggo Sport Tennis en op toptennis.tennis.nl.