HK210415 340

Bertens en Rus ontmoeten debutanten op openingsdag BJK Cup

De loting voor het Billie Jean King Cup play-offduel tussen Nederland en China in de Maaspoort in ’s-Hertogenbosch heeft een verrassing opgeleverd. De Chinese captain Shuo Liu laat de 19-jarige Xinyu Wang en de twintigjarige Xiyu Wang debuteren. Paul Haarhuis koos voor vaste krachten Kiki Bertens en Arantxa Rus.

Tien jaar geleden maakte Bertens haar debuut. De Wateringse opende haar interlandcarrière in 2011 tegen Letland met een zege op Lina Lileikite. Als de Nederlandse nummer één de komende dagen haar twee enkelspelen tegen China wint dan evenaart ze het record van Betty Stöve, die 22 enkelspelpartijen voor Nederland winnend afsloot.

Bertens opent op vrijdag de speeldag om 13.00 uur met een confrontatie tegen Xinyu Wang. De nummer 146 op de WTA-ranglijst zit voor het eerst bij het Chinese team en krijgt direct de voorkeur boven de veel hoger geklasseerde Shuai Zhang (WTA-41) en Saisai Zheng (WTA-49). Bertens en Wang speelden nog niet eerder tegen elkaar.

‘Xinyu Wang ken ik nog niet. Mijn teamgenoten wel en daar zal ik zeker informatie over haar inwinnen. Elise (Tamaëla, privécoach Bertens, red.) heeft haar ook zien spelen. Ik zal nog wat beelden gaan bekijken en dan samen met Elise en Paul een speelplan maken. Maar in eerste instantie zal ik toch ook van mijn eigen spel uitgaan’, klonk Bertens na de loting zelfverzekerd.

Rus kent haar tegenstandster wel. De Nederlandse nummer twee speelde opvallend genoeg de afgelopen maanden al drie keer tegen Xiyu Wang (WTA-134). De onderlinge balans is 2-1 voor Rus, die vrijdag aan haar 13de Billie Jean King Cupseizoen begint.

‘Wang is linkshandig en groot. Ze heeft goede slagen, maar is niet heel constant. Het is daarom belangrijk om er elk punt te staan, want ze wisselt goede punten af met afzwaaiers’, analyseerde de zelf ook linkshandige Rus.

Speeldag 2
Zaterdag start de eerste enkelspelpartij ook om 13.00 uur. Bertens neemt het dan op tegen de Xiyu Wang en Rus tegen de andere Wang.

Deze speeldag wordt afgesloten met het dubbelspel tussen Demi Schuurs en Lesley Pattinama-Kerkhove en het koppel Zheng/Zhang.

Speelschema Nederland - China

Vrijdag 13.00 uur
Kiki Bertens – Xinyu Wang
Aansluitend
Arantxa Rus – Xiyu Wang

Zaterdag 13.00 uur
Kiki Bertens – Xiyu Wang
Aansluitend
Arantxa Rus – Xinyu Wang
Aansluitend
Schuurs/Pattinama-Kerkhove – Zheng/Zhang

Alle wedstrijden worden live uitgezonden door Ziggo Sport Tennis en op toptennis.tennis.nl.