KNLTB Toptennis

Centralisatie programma voor beste jeugd dit jaar niet van start

Na lang wikken en wegen en het zorgvuldig afwegen van de verschillende mogelijkheden, heeft de KNLTB besloten het centralisatie programma voorlopig uit te stellen. Het programma zou vanaf 30 augustus 2021 met een selecte groep jeugdspelers van start gaan in Doorn.  

Het centralisatie programma was opgezet voor de beste jeugdspelers van ongeveer 14 tot 17/18 jaar oudZij zouden samen op één locatie trainen, naar school gaan en samenwonen met als doel het creëren van een toptennisklimaat, waarin ze de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen. Door het samenbrengen van deze gelijkgestemden pushen zij elkaar om het maximale uit hun carrière te halen.  

Ondanks dat er nog vijf maanden te gaan zijn en de KNLTB de afgelopen drie jaar grondig onderzoek heeft gedaan naar het beste programma voor deze groep spelers, is er besloten om het centralisatie programma voorlopig uit te stellen. De afgelopen maanden is er tussen de KNLTB, spelers, ouders, trainers en overige betrokkenen intensief contact geweest over het programma. Naar aanleiding hiervan heeft de KNLTB besloten om de tijd te nemen voor de laatste, meest belangrijke keuzes. Jacco Eltingh, Technisch Directeur KNLTB: “Het is voor iedereen een enorm ingrijpende keuze en deze moet dan ook voor meer dan 100% goed voelen. En dat doet het momenteel (nog) niet voldoende op een paar aspecten. Daarvoor is het doel te belangrijk en zijn de investeringen van eenieder te groot. Dat er zaken moeten veranderen in Nederland in deze leeftijdscategorie staat als een paal boven water. Dat hebben alle recente gesprekken en de kennis van de afgelopen jaren absoluut bevestigd. De beste jeugdspelers, die het zelf ook écht graag willen, zoveel mogelijk bij elkaar brengen met meer grip, regie en controle vanuit de KNLTB, blijft dan ook nog altijd het uitgangspunt. 

Wat de keuze betekent voor een eventueel toekomstig KNLTB-programma voor spelers in deze leeftijdsfase moet de komende periode gaan uitwijzen. Met alle opgedane kennis gaat de KNLTB terug naar de tekentafel, zodat er verstandige keuzes kunnen worden gemaakt voor de korte en de lange(re) termijn.