HK200208 0406

Bertens is terug: ‘Ik had een uitdaging nodig’

Na maanden revalideren van een operatie aan haar achillespees heeft Kiki Bertens haar rentree op de wedstrijdbaan gemaakt. Zowel in Doha als in Dubai verloor ze haar wedstrijd, maar toch heeft de trip naar het Midden-Oosten iets positiefs opgeleverd. ‘Ik heb geen pijn gehad! Stijf was ik na afloop wel, ook al waren het geen lange wedstrijden, maar ik denk dat dat logisch is. Elke dag heb ik volle bak kunnen blijven trainen.’

Het probleem aan de achillespees is verholpen. Toch moet de 29-jarige Wateringse nog wennen aan het feit dat het linkerbeen optimaal functioneert. ‘De problemen met mijn achillespees zitten nog in mijn achterhoofd en ik denk dat dat ook nog wel eventjes zal blijven. Bij sommige bewegingen denkt mijn hoofd af en toe nog van: “Au”’, terwijl dat absoluut niet het geval is. Dat is best raar. De hersenen werken kennelijk anders dan het lichaam. Het heeft nog wel even tijd nodig voordat dit weg is.’

Bij Bertens eerst wedstrijd van 2021 werd ze door Jelena Ostapenko van de baan geblazen. Een week later in Dubai was qualifier Tereza Martincova in twee sets te sterk.

‘De afweging om in Doha te beginnen was tweeledig. In Nederland kan bijna niks en met alleen trainen was ik ook wel een beetje klaar. De situatie thuis was niet meer ideaal. Ik was dag in dag uit bezig met trainen, fysiotherapie en herstellen. Ik had een uitdaging nodig en wilde mijzelf testen. Ik sta er dus nog steeds achter dat ik ben begonnen, maar natuurlijk had ik het qua resultaat graag anders gezien.’

‘In mijn hoofd dacht ik misschien dat ik er beter op stond dan in Doha en Dubai is gebleken. Het is daarom een goede check geweest. Veel wedstrijden is wat ik nodig heb om te groeien naar mijn niveau. Misschien kun je dat terugzien in hoe ik beweeg op de baan en bij het inschatten van de bal. Dat zijn dingen die op dit moment nog niet vanzelf gaan. In trainingen gaat dat wel steeds beter, maar in een wedstrijd is dat toch anders. Daar moet ik weer vertrouwen zien te krijgen en automatismen zien te kweken.’

Op de vraag of Bertens de afgelopen maanden het tenniswereldje heeft gemist kwam een gewogen antwoord van de beste speelster die Nederland ooit heeft gehad.

‘De competitie heb ik zeker gemist. Het vrij zijn en het reizen ook. En de zon heb ik heel erg gemist, haha. Maar het wereldje an sich niet. De laatste maanden was ook een goede test voor mij om te beseffen dat ik ook heel goed zonder tennis kan leven. Alleen weet ik wel dat ik daar nu nog niet klaar voor ben. Ik wil nog één keer kijken wat ik kan bereiken en daar vol voor gaan. Dus aan de ene kant heb ik het wel gemist, maar aan de andere kant was het fijn om een periode thuis te zijn.’

Bertens is in april de kopvrouw van het TeamNL Billie Jean King Cupteam, dat het op 16 en 17 april in de Maaspoort in ’s-Hertogenbosch opneemt tegen China. Het treffen kon vorig jaar in verband met de corona uitbraak niet doorgaan en werd dit jaar met twee maanden uitgesteld.

‘Ik ben blij dat de Billie Jean King Cupwedstrijd is uitgesteld. Als het in februari zou zijn doorgegaan dan was het te vroeg voor mij. Ik hoop dat het een heel mooie ontmoeting wordt en dat we niet degraderen. Bovendien willen we ook een mooi afscheidscadeau aan Paul (Haarhuis, red.) geven, haha.'

Langs de speciaal aangelegde indoor gravelbaan zal geen publiek aanwezig zijn. De stoeltjes in de grote hal blijven leeg.

'Dat dit duel met China zonder toeschouwers gaat plaatsvinden is natuurlijk jammer. De vorige ontmoeting was heel speciaal met het publiek er bij. De steun van de fans kunnen we altijd gebruiken. Al is het niet zo dat ik een enorme publiekspeelster ben.’

Voordat het zover is reist Bertens volgende week naar Florida voor het WTA 1000-toernooi van Miami. Het toernooi van Sint-Petersburg, waar ze vorig jaar de titel won, laat ze schieten.

Na Miami zal ze zo snel mogelijk op gravel gaan trainen. Het toernooi van Charleston is het eerste evenement op het gemalen baksteen. Daarna volgt de Billie Jean King Cup in Den Bosch met hopelijk een ijzersterke Bertens.