Wesley Training AO

Nederlandse titelkansen in dubbelspel Australian Open

Het dubbelspel op de Australian Open gaat met zes landgenoten van start. Netjes verdeeld over het mannen- en vrouwendubbelspel. Opvallend genoeg is er geen volledig Nederlandse combinatie. Wel zijn er enkele outsiders voor een eerste Grand Slamtitel.

De grootste titelkandidaat is misschien wel Wesley Koolhof. De 31-jarige Duivenaar is de mondiale nummer vijf in het dubbelspel en sprak in dit interview uit om voor de toppositie op de wereldranglijst te gaan. Om dat te bereiken dient hij naar eigen zeggen minimaal een Grand Slam te winnen.

In zijn partner Lukasz Kubot heeft hij een voormalig major winnaar aan zijn zijde. De 38-jarige Pool won in 2014 de Australian Open en schreef in 2017 Wimbledon op zijn naam.

Koolhof en Kubot zijn als vierde geplaatst. ‘K2’ neemt het in de openingsronde op tegen de Zuid-Amerikanen Ariel Behar en Gonzalo Escobar.

Robin Haase en zijn Oostenrijkse partner Oliver Marach zijn als 13de ingeschaald. Het was nog even spannend of het tweetal in actie kon komen, want Marach raakte in de voorbereiding geblesseerd. De opkomende singelaars Casper Ruud en Miomir Kecmanovic zijn in de openingsronde hun tegenstanders.

Matwé Middelkoop lootte samen met Marcelo Arevalo een pikante tegenstander. De dubbelspecialist uit Breda ziet namelijk zijn dubbelpartner van vorig jaar aan de overkant van het net. Marcelo Demoliner komt dit toernooi met Gonzalo Santiago de baan op.

Bekijk hier het complete mannendubbelschema van de Australian Open.

Demi Schuurs en Nicole Melichar zijn een topteam bij het vrouwendubbelspel. Het als vierde geplaatste koppel opent het toernooi tegen Fiona Ferro en Jil Teichmann. Het trackrecord van Schuurs in Melbourne is gezien haar status nog niet geweldig. De Limburgse dubbelspecialiste won slechts één van haar zes partijen. Daar moet met de Amerikaanse Wimbledonfinaliste van 2018 verandering in komen.

Een Nederlands treffen in de tweede ronde van het vrouwendubbel is mogelijk als Arantxa Rus en Rosalie van der Hoek hun openingspartijen weten te winnen.

Rus komt met Tamara Zidansek in actie tegen Alison Riske en Ajla Tomljanovic. Van der Hoek heeft samen met Bernarda Pera een pittige loting. Het als 15de geplaatste duo Anna Blinkova en Veronika Kudermetova vinden zij tegenover zich.

Mixed
In het gemengddubbelspel komen Koolhof, Middelkoop en Schuurs in actie. Koolhof en Schuurs zijn het als vijfde geplaatste team en starten hun onder deel tegen het Australische koppel Sanders/Polmans.

Middelkoop heeft Jelena Ostapenko aan zijn zijde en neemt het in de openingsronde op tegen het als achtste ingeschaalde koppel Stefani/Soares uit Brazilië.

Bekijk hier het complete vrouwendubbelschema van de Australian Open.