HK201216 215

Australian Open tegenstanders Van de Zandschulp, Haase en Rus bekend

De loting van het enkelspel op de Australian Open is na een dag vertraging gedaan. Op het kantoor van de organisatie heeft de computer de 128 mannen en evenzoveel vrouwen aan elkaar gekoppeld. In de ‘pot’ zaten drie Nederlandse namen, want naast de al zekere deelname van Arantxa Rus en Botic van de Zandschulp werd Robin Haase op het laatste moment toegevoegd. De Hagenaar was eerste reserve en profiteerde van de afzegging van Richard Gasquet. Hij treft Filip Krajinovic. Van de Zandschulp lootte Carlos Alcaraz en Rus werd gekoppeld aan Iga Swiatek.

Botic van de Zandschulp (Q) – Carlos Alcaraz (Q)

De 25-jarige Van de Zandschulp maakt zich op om voor het eerst in zijn loopbaan op het allerhoogste podium in actie te komen. De Veenendaler wist zich in Doha te kwalificeren voor het eerste Grand Slam van het jaar. Dit geldt ook voor zijn tegenstander. De pas 17-jarige Carlos Alcaraz is de eerste speler geboren in 2003 die zijn opwachting op een Grand Slamtoernooi maakt.

De jonge Spanjaard is bezig aan een spectaculaire opmars. Vorig jaar won hij 39 van zijn 46 wedstrijden en dat leverde hem onder meer drie challengertitels en een stijging van 350 plaatsen op de wereldranglijst op. De pupil van Juan Carlos Ferrero is opgeklommen naar positie 146. Van de Zandschulp (ATP-159), die deze week de kwartfinale bereikte bij zijn eerste ATP-toernooi, en Alcaraz stonden nog niet eerder tegenover elkaar.

Robin Haase (LL) – Filip Krajinovic (28)

Robin Haase verloor in de laatste kwalificatieronde, maar mag als zogenaamde lucky loser toch aantreden in het hoofdtoernooi. De 33-jarige Hagenaar begint maandag aan zijn twaalfde Australian Open. Zijn beste resultaat behaalde hij in 2011 toen hij tot de derde ronde reikte. Zijn tegenstander Filip Krajinovic kwam in 2019 ook tot de derde ronde. Dit is voor de als 28ste geplaatste Serviër zijn beste resultaat van in totaal vier deelnames. De mondiale nummer 31 en Haase (ATP-198) stonden één keer eerder tegenover elkaar. In 2018 was het Haase die op het hardcourt van het Masters 1000-toernooi in Cincinnati in drie sets won.

Arantxa Rus – Iga Swiatek (15)

Voor Arantxa Rus kwam een treffen met Iga Swiatek uit de bus. Vier keer eerder kwam Rus in Melbourne in actie en strandde zowel in 2011 als 2020 in de tweede ronde. De dertigjarige Rus kende vorig jaar een uitstekend seizoen en keerde terug in de top100. Momenteel bezet de speelster uit Monster de 74ste plaats op de WTA-ranking.

Swiatek beleefde vorig jaar haar doorbraak. De 19-jarige Poolse won tot ieders verrassing, maar wel met overmacht, Roland Garros. Het Grand Slamtoernooi in Parijs werd afgelopen herfst gehouden. De als 15de geplaatste Swiatek reisde daardoor als nieuwste Grand Slamkampioene naar Australië. In Melbourne deed de speelster uit Warschau drie keer mee. De vierde ronde vorig jaar is haar beste resultaat tot nu toe.

Rus en Swiatek speelden één keer eerder tegen elkaar. In Rome (vlak voor Roland Garros) won Rus vorig jaar in straight sets.

De Australian Open wordt van 8 tot en met 21 februari gehouden. Sofia Kenin en Novak Djokovic zijn de titelverdedigers in het enkelspel. De loting van het dubbelspel volgt later.

Meer informatie vind je op www.ausopen.com.

Alle wedstrijden zijn te volgen via Eurosport en Eurosport.nl.