Robin Haase Close

Haase vanuit quarantaine: ‘Eén keer is wel te doen’

Drie weken later dan gepland start de Australian Open op 8 februari. Voorafgaand aan het eerste Grand Slamtoernooi van het nieuwe seizoen zitten alle deelnemers twee weken in quarantaine. Zo ook Robin Haase die in het dubbelspel staat ingeschreven met Oliver Marach en in het enkelspel nog één plaatsje van het hoofdschema is verwijderd.

Het zijn onzekere tijden voor de ervaren Haase. Zijn Oostenrijkse dubbelpartner is geblesseerd geraakt en het is onzeker of hij op de Australian Open kan spelen. Daarnaast weet de 33-jarige Hagenaar pas op het laatste moment of hij ook in het enkelspel zijn opwachting mag maken.

‘Alle dubbelaars trainen de eerste week van de quarantaine met elkaar en het plan was om in de tweede week daar twee spelers aan toe te voegen. Maar de organisatie heeft anders besloten. De dubbelspelers mogen alleen blijven trainen met hun partner. Mijn dubbelpartner is na een aantal dagen training geblesseerd geraakt. Dat maakt het voor mij dus lastig om te trainen. Een nieuwe trainingsmaat vinden is door alle strikte regels heel moeilijk. Als ik bij een nieuwe trainingsgroep aansluit en door een wonder iemand toch positief wordt getest, dan moet ik opnieuw twee weken in quarantaine. Dat risico neem ik niet. Dus de laatste dagen train ik nauwelijks.’

Haase verloor in het enkelspel de laatste kwalificatieronde en is op de lijst met lucky losers de afgelopen dagen opgeschoven van de vierde naar de eerste plek. De afzegging van Andy Murray, die een wildcard had ontvangen, zou hem eventueel een ticket voor het hoofdtoernooi kunnen bezorgen. ‘De vraag is wat de organisatie gaat doen met de wildcard van Andy Murray. Ze kunnen hem aan een jonge speler geven of bijvoorbeeld aan een Australische dubbelaar die ook goed kan singelen. Maar het kan ook zo zijn dat een lucky loser deze plek opvult. Dat is natuurlijk waar ik op hoop!’

Rustig, nuchter en realistisch klinkt Haase vanuit zijn Australische hotelkamer waar hij al dagen minimaal 19 uur zit opgesloten. ‘Ik wist waar ik van te voren aan begon en dat dit niet de fijnste voorbereiding zou zijn. Maar het is beter dan niks. Toch moet dit niet vaker in een jaar gebeuren. Eén keer is wel te doen.’

‘Elke dag is toch weer anders. Er wordt een schema gemaakt wanneer je traint. Dat kan ’s ochtends vroeg zijn of laat in de middag. Ik heb ook een keer gehad dat ik om 07.00 uur moest trainen en de volgende dag pas om 16.00 uur aan de beurt was. Dan is het wel een lange periode op de kamer.’

Bij de pakken neerzitten is er voor Haase niet bij. ‘Het is wat het is. Ik heb me er op ingesteld; de vrijheid die je als mens hebt en die zeg maar eventjes wordt afgenomen. Misschien mis je kleine dingen als frisse lucht. Dat soort dingen waardeer je in deze situatie meer, maar dat verandert niet direct mijn kijk op de wereld. Van mijn hobby heb ik mijn beroep kunnen maken. Ik heb een prachtig leven. Ik heb het goed.’

Natuurlijk kijkt Haase uit naar het moment dat de quarantaineperiode voorbij is en hij weer mag gaan en staan waar hij wil. Zodra hij weer naar buiten mag, komt hij terecht in een coronavrije wereld, zoals we die een jaar geleden kenden. Haase heeft geen lijstje met speciale dingen die hij als eerste gaat doen, maar weet wel wat hij niet gaat doen.

‘Ik ben hier om mijn job uit te voeren en dat is toernooien spelen. Wat ik in ieder geval niet ga doen is in het nieuwe hotel op mijn kamer zitten en eten bestellen, haha. Ik ga lekker uiteten en blijf zo lang mogelijk buiten. Een wandeling maken, maar verder niets speciaals.’

Foto: Uitzicht vanuit zijn hotelkamer

Dubbelfinale
In 2013 bereikte Haase samen met Igor Sijsling verrassend de finale van de Australian Open. Het Nederlandse koppel versloeg gerenommeerde dubbelaars totdat de legendarische Bryan broers een foutloze eindstrijd speelden.

‘Als ik dubbel dan speel ik om te winnen. We begonnen dan ook met goede moed aan het toernooi, maar toen werd Igor na de tweede ronde ziek en wilde hij naar huis. Toevallig kregen we door een aanpassing in het schema een extra dag rust. We hebben toen niet getraind en zijn de volgende partij op dezelfde weg doorgegaan. Het was misschien voorbestemd. Natuurlijk zonde dat we die titel niet hebben kunnen pakken, maar het was een mooie ervaring.’

Voordat Haase zijn eerstvolgende ATP-toernooi in Melbourne kan aanvangen, zit hij nog een paar dagen vast op zijn hotelkamer. Vanuit zijn raam heeft hij twee gravelbanen, een cricketveld en het trainingscomplex in zijn vizier. Het blauwe hardcourt is op het oog zo dichtbij, maar de komende dagen nog even ver weg.

De Australian Open wordt gehouden van 8 tot en met 21 februari.

De wedstrijden worden live uitgezonden door Eurosport en de Eurosport Player.